дом Общество Като посещение в бардак, ама… „бързо, че да не спре нетът“

Като посещение в бардак, ама… „бързо, че да не спре нетът“

0
ДЯЛ

Бизнес за милиарди, търгуващ с емоции

Сравняване на снимки на студенти в търсене на по-привлекателния. Изпит по история на изкуството в Харвард и качване на 500 фотоса, под които всеки може да коментира…
Така започва историята на Фейсбук, индустрия за милиарди долари, която реално не произвежда нищо, освен… междуличностни емоции. Търговия, на чиято везна се теглят лайкове. „Кило” хейт срещу „тон” сърчица, палци и други „икони” на човешките чувства. Социалните мрежи запратиха човешките взаимоотношения в бездната на един нов свят. В него „бушон” на окото след спор с кофти събеседник е заменен най-много със снимка на неприличен жест. Срамна болест е изключена, но пък хвалбата с „бройките гаджета” (вляво долу) носи някаква чутовна наслада, до перверзност. Езикът е освободен от норми, а колкото по-дивашки, толкова по-разбираем за аверите. Клик и вече можеш да мразиш, харесваш, обичаш, любопитстваш, гледаш, чувстваш, мислиш. Клик, за да се почувстваш човек в джунглата на милиардите подобни.

„В механата”, нов онлайн прочит – „Тежко, тежко вино и интернет дайте…”

Сурат тефтер* – свалячи , смелчаци, лайк, хейт на една „маса”
От на*ран до аслан – един клик разстояние!
„Събуждам се намусен във седем сутринта, веднага включвам Фейса с идея за кавга …
нахъсвам се юнашки, запалвам смачкан фас, сега ще ви разпердушиня с критики от раз!
Защот’съм хейтър от класа и патриот съм на маса-герой зад клавиатура, а всъщност карикатура е моят живот!”.

Текстът е от песен на „Обратен ефект” и казва почти всичко за новото онлайн поколение недоволни. На тях са необходими единствено две неща-интернет и клавиатура.
„Пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана; механите са нам тесни – крещим: „Хайде на Балкана!”. Това пък е от Христо Ботев.
Местата на народна ярост са променени, но изповядваните чувства остават същите. Социалните мрежи изместиха механата като преизподнята на душевните терзания. И не само. Обетованата земя, където немите крещят, слепите проглеждат, а страхливите стават лъвове. Клик, и си друг човек, пък и смел, смел!

Като посещение в бардак, ама… „бързо, че да не спре нетът”

Социалните мрежи могат да разпалят страстите подобно на посещение в… бардак. Претворяват се в най-краткия път от общуването към леглото. Поне според опита на някои от верните на общуването онлайн потребители.
„Въпрос първи – „Как си?”. Втори-„На колко години си?”. Трети-„Обичаш ли секса?”. Това е най-кратката прелюдия към споделяне на мерака, която съм получавала. Неведнъж. Свързват се хора, чиято снимка на профила е със съпругите им, но няма значение. Въпросът е да стане някаква игра”, споделя кърджалийка с малко по-„атрактивна” снимка на профила си.
Търсачи на ласки никак не липсват в мрежите. Атакува се директно, „време няма”. Бърз отскок от сайтовете за запознанства, превърнали се в онлайн бардаци, към „голямата говорилня”, пък някоя може да върже.
Тормозът в интернет може да доведе до реални психични увреждания, особено сред подрастващите, казват специалисти. Най-прекият път за влизане „под кожата” на набелязаните са именно социалните мрежи. Най-податливи са лицата под 20-годишна възраст.
Статистиката означава само едно-интернет е изместил физическото общуване до голяма степен сред младите. Реалностите „Всеки с GSM става фотограф” гарнира лексиката и с „подходящи” снимки. Тийнейджърите се надпреварват във все по-разгонени пози, парапетът на покрива на многоетажен блок пък измества пейката в парка. Всичко се прави с изкривеното съзнание, че в обществото се „класират” хората с повече „лайкове”. Безумна логика, създадена във виртуалния свят на общуването.

„Ако нещо не е в профила ти, то не се е случило”

„Фейсбуци, туитъри и другите тем подобни са новото средство за намиране на бройки”, категоричен е 30-годишен шуменец. „Безброй кухи лигавнета, които намират огромна аудитория в интернет с единствената мисъл да изпъкнат. Много по-лесно е да се открият накуп в социалните мрежи, отколкото да ги търсиш на мегдана по селата им. Запознанство, малко ала-бала, всичко е лесно. Те желаят да станат звезди, колко му е да се сбъдне”, категоричен е интернет-плейбоят.
„Ако нещо не е в профила ти, то не се е случило. Няма как да си някъде и да не се постнеш. Трябва да видят приятелките, завистниците, всички. Демонстрираш превъзходство”, категорични са тийнеджърки, чиито телефони са постоянно в ръцете дори когато са в… тоалетната.
„Всяка уважаваща себе си кифла се снима с мобилния след като седне в бара, за да покаже къде е и колко добре й се е получил китът по лицето. Джуките са цъфнали и край-чака си лайковете. Колко му е да ги получи в реалност. Пък после що някое клипче се появило някъде си? Винаги е било така, но просто техниката се променя, аудиторията се увеличава”, споделя още „турнирният” играч от мрежата.

Групово изпълнение

Това са те. Като във всяка механа, дори и из стиховете на Ботев, хората с еднакви интереси се групират. Изключение не прави и онлайн съвремието ни. Стотици хиляди са групите в социалните мрежи. Обичащи, мразещи, ненавиждащи нещо и някой си. Няма значение, важното е всички да са една „маса”. Едни са пристрастени към автомобилите, а другарите в абстиненция се надпреварват да споделят снимки в любовни ласки с лъскави тенекии, дори с няколко ауспуха. Футболни фенове им съперничат, като дори и селски отбори имат своите интернет-агитки.
„Обичам град…”, „Мразя…”, „Всички еднакво ненавиждаме Генади”. „О…, върни парите!”. Какво ли още не. А споделената информация „кърти мивки”, че и тоалетни чинии.

„Прекасно е да си част от…”

„Животът вече е такъв, че все по-малко време остава за контакти с приятели, близки. Още повече за създаването на други. Това е хубавото на социалните мрежи. Там лесно може да се намерят хора със сходни интереси. Общуването става по всяко време. Забавата е пълна. Денят ми започва с преглед на посланията. Смях от сърце още в тоалетната. Преливащ хумор и забава. За да го изпиташ физически трябва време, място и пространство, за да се събереш с толкова много хора-напълно изключено. Но контактът става за минути при една „пълна зала с твои хора” онлайн. Общуването по този начин ежедневно спомага за положителните емоции”, категоричен е нон-стоп потребител в социалните мрежи и деен участник в няколко групи от любители на автомобили, разнообразен и количествено съизмерим с чувствата алкохол, шкембе чорба и други подобни.

Смелостта на клавиатурата

Социалните мрежи се единствената трибуна за общественото недоволство. Протест в България никога не може да бутне правителство (с изключение на два примера, в които обаче се прокраднаха едни пари и един по-особен интерес за ново начало). В родината е по-лесно се правят лайкове и хейт в нета (как само ги „льовя” тези думички), отколкото някой смелчага да развее знамето на недоволството си срещу всички „шитове”, които му се случват с чужда помощ. Звучи ли като юмрука по масата в механата на Ботев? Същото е. Само с алкохол и клавиатура нас*ан може да стане аслан. Това е дереджето, от Ботев, че до Зукърбърг.

***
Социалните мрежи са арена и на много положителни емоции. На среща с любими хора от други кътчета на земята, на споделяне на опит, на намиране на нови приятели, на…, на… Но това бе една друга страна. Тази на кръчмата, в която възприятията са като из дървени маси в задимен хоремаг. В ресторанта може да се предложи брак, влюбени да празнуват романтична годишнина, но може и да стане страшен пиянски въргал. Та и по този начин мрежата приютява всички…
*Facebook, но на турско-български тюрлюгювеч
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВодното дружество обжалва наложена санкция за близо половин милион лева
Следваща статия320 часа труд в полза на обществото за закана за убийство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here