дом Общество Карта посочи Върбица като най-ромската територия в България

Карта посочи Върбица като най-ромската територия в България

0
ДЯЛ

Карта с класация на местата по области, общини, градове, в които е концентрирано най-много ромско население е изготвил 24chasa.bg.
Според данни от последното преброяване на населението от 2011 г., град Върбица в Шуменска област е най-ромската територия в страната. Тук 55,4 на сто от населението се самоопределят като цигани.
В градовете Антоново и Перущица, които са в челната тройка по относителен дял на представители на този етнос, всеки 3-и е ром. Следват Ихтиман и Мъглиж, с малко под една трета ромско население. В градовете Стралджа, Ракитово, Септември, Берковица и Белоградчик всеки 5-и е циганин.
Общината с най-висока концентрация на роми в държавата е Котел. В нея всеки 4-и е ром.
По абсолютен общ брой представители на този етнос първото място обаче държи Пловдивска област – там 30 202 се самоопределят като роми и са втора по големина етническа група в областта. Самите преброители обаче отчитат, че не всички роми в преброяването са декларирали, че са такива.
В град Пловдив се намира най-голямото циганско гето в страната “Столипиново” – в него живеят няколко десетки хиляди души.
Области с по-висока концентрация на ромско население в абсолютен брой са още Стара Загора (24 018), Сливен (20 478) и Пазарджик (20 350).
Според ромски лидери средно във всяка област на страната има около и над 35 000 роми. Приема се, че средно по около 10 на сто от населението във всяка община е от ромския етнос.
Според НСИ 55,4 на сто от ромите у нас живеят в градовете. Причината е в това, че за разлика от по-малките селища, те са с по-богати възможности за работа и прехрана, достъпът до образование и медицински услуги е по-добър, а и далеч по-лесно и редовно изплащат социалните помощи, с които ромите оцеляват.
Според анализатори, ромите се заселват в сателитни градчета край най-големите градски центрове, а не в тях. Там циганските махали са големи, а обитателите им пътуват всеки ден до големите градове, за да търсят прехрана. Последното преброяване на населението от 2011 г. показва, че ромският етнос у нас наброява 325 343 души и е 4,9% от населението, като е трети по численост.
Според националната статистика циганите са над 10% от населението в 57 общини у нас.
Според изследване на Световната банка ром ще е всеки 4-и, излизащ на трудовия
пазар през 2020 г.
Проблемът е, че 87% сред тях са с основно или по-ниско образование, а едва една пета са трудово заети, при това над половината в тази група са ангажирани във временни и случайни дейности. Без работа са 59% от младите роми. Всеки 2-и от този етнос живее в жилище без канализация. През 2010 г. максимумът ромски деца, които посещават детска градина, е 5%, пише още 24chasa.bg
Снимка: 24chasa.bg
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУвеличение на болните от респираторни заболявания, грипът настъпва към Шумен
Следваща статияОтиде си още един от големите актьори на България – Стефан Илиев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here