дом Общество Как да приготвим вкусно агнешко за празничната трапеза

Как да приготвим вкусно агнешко за празничната трапеза

0
ДЯЛ

Утре е Гергьовден и по традиция на празничната маса трябва да присъства агнешкото месо.
Важно е да се знае, че при покупка на месото трябва да се гледа цвета на мазнината. Ако тя е бяла, значи имате късмет и не сте попаднали на шиле. При по-старите животни мазнината е жълтеникава.
В хладилника прясното месо се съхранявайте не повече от два-три дни, покрито с фолио. Дълбоко замразеното месо трябва изцяло да се размрази преди готвене. При по-големи парчета го оставете най-добре да пренощува в хладилника и след това го измийте със студена вода и го подсушете с кухненска хартия.
Агнешкото месо най-добре се допълва от аромата на джоджен, риган, майоран, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър и разбира се чесън, но не е нужно всички да се прилагат наведнъж.
Преди подправяне месото се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да вземе най-доброто от всички подправки.
Друг начин за подправяне на агнешкото е шпиковането, при което с върха на нож се правят малки нарези по месото и в тях се слагат парченца чесън и свежи подправки. След това месото престоява да поеме ароматите или се пече веднага.
Агнешкото може да се подправи с всякаква комбинация от подправки, но едно нещо е много важно – месото никога не се соли предварително освен точно преди печене. Предварителното посоляване ще го изсуши.
Ако месото е в хладилника, трябва предварително да се извади, за да постои на стайна температура, защото така ще се изпече по-равномерно.
Температурата и времето за изпичане се определя от това колко мазнина има в месото. По-тлъстите меса се пекат на на по-ниска температура – 160-170° С, по-дълго време, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. За средно изпечено агнешко са нужни 30 минути на всеки 500 грама месо. По-постните парчета се пекат на 220°С за 15 минути и се допичат на 175 ° С. Нужни са общо 25 минути на всеки 500 грама месо. Ако се прекали с печенето месото ще стане сухо.
Веднъж перфектно изпечено, месото има нужда да почине 15-20 мин., леко покрито с фолио. През това време температурата във вътрешността ще се покачи, а мускулните влакна ще се отпуснат и отделените по повърхността сокове при печенето ще попият отново навътре и няма да изтекат при разрязване.
Френска рецепта за агнешки ребърца със сос от горчица
Необходими продукти:

1.5 килограма агнешки ребра, 2 супени лъжици растителна мазнина, 2 глави лук нарязани на тънко, сол и черен пипер на вкус, 70 милилитра бяло сухо вино, 70 милилитра пилешки бульон, 1 супена лъжиза едрозърнеста горчица, 1 супена лъжица дижонска горчица, 1 супена лъжица ситно нарязана мащерка
Начин на приготвяне:
Натрийте агнешките ребра със сол и черен пипер. В среден тиган загрейте супена лъжица оли. Запържете месото в тигана с мазната страна надолу. Пържи се докато месото придобие приятен кафеникав цвят. Обръща се и се пържи още около 2 минути. После тиганът с месото се прехвърля в предварително загрята на 180 ° С фурна и се пече поне 20 минути. След това фурната се изключва, но ребрата престояват в нея още 10 минути.
Лукът се задушава с 2 лъжици олио в тиган на тих огън. Добавя се виното и се оставя да къкри докато течността се редуцира на половина. Добавя се бульона и се оставя да заври. После тиганът се отстранява от огъня. Добавят се двата вида горчица и мащерката. Соса се подправя със сол и черен пипер.
Готовото месо се реже на котлети и се поднася със соса.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗлато, сребро и бронз за шуменските бойци от Държавното първенство в Пловдив
Следваща статияОблачно с валежи ще е времето на 6 май

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here