дом Общество Кабинетът започна подготовка за спешни промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

Кабинетът започна подготовка за спешни промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

0
ДЯЛ

Правителството подготвя спешни промени в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана. Поводът са протестите в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров, който застреля крадец.
На заседанието на кабинета днес премиерът Бойко Борисов е разпоредил на министрите на правосъдието и на вътрешните работи прецизиране на текстовете, касаещи неизбежната отбрана в НК, съобщи bTV.
Промените ще бъдат готови до края на март, а целта е да се прецизират обстоятелствата, при които можем да се защитим сами при обир или нападение.
„Като се намери най-добрият баланс за защита на личността, на имуществото на гражданите, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми”, обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева.
Окръжната прокуратура в Пловдив излезе със становище, че д-р Иван Димитров, който застреля крадец в дома си, се е опитал да прикрие следите си с помощта на приятели.
Той е направил пълни самопризнания, но няколко пъти е сменил версията си, за това с какво и как е бил нападнат.
Борисов настоявал пред министрите за широка дискусия по темата с представители на неправителствени организации, юристи и магистрати. И настоял промените да се направят разумно, а не емоционално и под натиска на общественото недоволство.
„Не искам повече дебата да се отлага, защото това е закон, който касае много съдби. Защото е ясно, че е дошло времето за промени, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности не съм съгласен. Хората искат справедливост и очакват решения от нас“, заявил министър-председателят.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДвама министри пристигат в Шумен, за да инспектират язовир „Тича“
Следваща статияРазпределиха квотите за събиране на лечебни растения на територията на РИОСВ – Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here