дом Култура И актрисата Мария Григорова спечели дело за незаконно уволнение

И актрисата Мария Григорова спечели дело за незаконно уволнение

0
ДЯЛ
Pixabay.com

След актьора Милен Димитров и актрисата Мария Григорова спечели гражданско дело за незаконно уволнение на последна инстанция.
С определение Върховният касационен съд не допуска обжалване от работодателя – Драматично куклен театър „Васил Друмев” Шумен и така потвърждава решението на Окръжния съд. Уволнението на Мария Григорова се отменя от съда като незаконно, актрисата трябва да бъде възстановена на заеманата длъжност, а Драматичният театър е осъден да заплати на ищцата сумата от 3 905 лв. като обезщетение за периода за времето през което е останала без работа.
Въззивният съд е приел, че не е бил извършен подбор, изразяващ се в съпоставка на лицата, заемащи длъжността „актьор” по законоустановените критерии по чл. 329 от КТ, а дори и директорът да е извършил подбор, то той не е правилен, тъй като работодателят не е оценил обективните качества на ищцата и нивото на изпълняваната от нея работа. По делото не е установено защо именно актрисата е била оценена най-ниско при подбора измежду всички актьори, става ясно от съдебните документи.
Мария Григорова беше уволнена от работа в началото на февруари 2019 г. със заповед на директора на театъра Димитър Димитров, а основанието „съкращаване на щата”. Окръжният съд, а преди това и Районният, обаче обяви заповедта за незаконна с мотиви, че директорът не е извършил подбор, преди да съкращава служители. Магистратите поясняват, че водещо при оценяването на актьорите не са били професионалните им качества и нивото на изпълняваната работа, а само натовареността на актьора. От показанията на разпитаните свидетели е установено, че Григорова е много добър професионалист и се справя блестящо като актриса, а директорът е демонстрирал лично отношение към нея, постановява Окръжният съд.
Освен присъдените обезщетения за заплати и осигуровки, които трябва да плати на незаконно уволнената актриса, шуменският театър дължи и още 750 лв. за съдебни разноски през ВКС.
Припомняме, че през месец май Върховният касационен съд излезе с аналогично решение за уволнението на актьора Милен Димитров, който също спечели делата на всички инстанции. По негови изчисления, за обезщетения, осигуровки и съдебни разноски, театърът ще плати над 10 000 лв. само по неговото дело. Освен присъдените обезщетения от 5 193 лв., на Димитров се дължат и осигуровки за изминалите 15 месеца, които възлизат около 3 хил. лв. с лихвите, т.е. общо около 8 200 лв. Отделно са присъдените съдебни разноски и адвокатските хонорари, които също трябва да се платят от театъра.
Талантливият актьор и режисьор вече е в състава на трупата на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов” и активно работи по нови проекти.
Заради уволнението на Григорова на сметката на театъра са натрупани приблизително толкова задължения. Като само от воденето на тези две граждански дела и заповедите на директора театърът ще загуби над 20 000 лв. и този факт едва ли е известен на принципала Министерството на културата. Решението за покриването на сериозните загуби е в гостуването на софийски театри, които през последните две години пълнят залите с култови спектакли и известни имена.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСИДП: Заповядайте на фотолов в ДГС-Върбица
Следваща статияКасовото изпълнение на бюджета на Община Шумен влиза в сесийна зала

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here