дом Култура Исторически сведения: Караджата е внук на преславянка

Исторически сведения: Караджата е внук на преславянка

0
ДЯЛ

Тетрадка от 10 листа, запазила уникални сведения за рода на преславския четник Марин Чочев и за четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, бе отпечатана в книга, посветена на 150-годишнината от основаване на четата и героичните й битки.
Автор на книгата „В памет на Марин Вичев Чочев /1843 – 1868/ от гр. Велики Преслав” е пенсионираният университетски преподавател Валентин Вичев. Той е родом от Велики Преслав. Случайно попада на тетрадката, пазена от адвоката Стоян Чочев, който я има от баща си Тони Чочев със заръка „Да се пази и да се помни”, стана ясно на представянето на книгата в старата столица.
Стоян Чочев е родственик на четника, а баща му е бил кмет на Велики Преслав.
Самата тетрадка е писана през 1931 година. Пазена е 88 години от родственици на войводата, разказа авторът на книгата. Книжното тяло съдържа автентичен препис от турските държавни архиви, направен от Михаил Йорданов, който е племенник на четника.
„Делото е изнамерено в Турската архива в Цари Град 7 Август 1931 год.”, четем от страниците, писани в началото на миналия век. Заинтригуван от „Делото”, авторът започва да търси потвърждение и от други източници, библиотечни архиви и публикации. Така попада на много и подробни сведения, с които обогатява информацията.
Интересът му към четата е продиктуван и от факта, че Караджата се оказва внук на преславянка, по линия на неговата майка. Това мотивира автора да изработи и родословни дървета и да търси родствени връзки в днешно време.
Така след отпечатването на книгата Валентин Вичев започва да работи и да подрежда родословните разклонения на фамилията Чочеви, чиито наследници живеят днес във Велики Преслав, в селата Кочово и Имренчево и на много места в страната. Както и в Европа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбластното ръководство на ДПС даде ифтар в село Вълнари
Следваща статияЕмине Садкъ е носителят на Голямата награда на литературния конкурс в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here