дом Култура Историческият музей гостува с фотодокументална експозиция в Дери музей

Историческият музей гостува с фотодокументална експозиция в Дери музей

0
ДЯЛ

Изложбата „Къща музей „Лайош Кошут“ – културен мост между две държави“ на Регионален исторически музей – Шумен бе открита в събота в Дери музей. Тя е част от културната програма на Българското самоуправление в Дебрецен и градския исторически музей по случай деня на Българо-унгарската дружба и борбата за свобода през 1848 г., съобщиха от музея в Шумен. Нейното начало бе поставено от официални приветствия от г-н Янош Анги – директор на Дери музей и д-р Данчо Мусев – председател на Българското самоуправление в Будапеща.
Гостуващата фотодокументална експозиция на РИМ – Шумен бе представена от директора на музея – д-р Даниел Руменов. Тя разкрива историята на основаването на мемориалната къща на унгарския революционер в Шумен и поредицата от събития, които го последват. Изложбата обръща внимание на Българо-унгарското дружество в града и неговите дейности. Акцентира и върху приноса на някои исторически личности, свързани с културните отношения между двете държави – професор Геза Фехер, Стилиян Чилингиров, Милица Козарева, Димитър и Владимир Вичеви. Специално за събитието е разработен QR код, даващ достъп до унгарски превод на книгата на Стилиян Чилингиров „Маджари и поляци в Шумен“, предоставен от Унгарския културен институт „Балаши“ – София.
На гостите на събитието в Дери музей д-р Даниел Руменов, директор на РИМ – Шумен представи историческото наследство на Шумен и региона, а Ищван Делев – туристическите обекти в България. Всички присъстващи бяха поздравени с изпълненията на местните танцови ансамбли „Янтра“ и „Росица“ и певицата Нели Шаш.
Богатата програма включваше още дегустация на български традиционни кулинарни продукти, а най-малките посетители на музея имаха възможност да изработят мартенички и лястовички. Представители на двата музея и на Българското самоуправление в Дебрецен наградиха най-добрите участници в конкурса за рисунка на тема „Лятно приключение в България“, обявен от организаторите по-рано.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзвънредният и пълномощен посланик на Унгария у нас пристига в Шумен
Следваща статияСлед топлия ден започва застудяване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here