дом Култура Историческият музей в Шумен спечели международно отличие

Историческият музей в Шумен спечели международно отличие

0
ДЯЛ

Регионален исторически музей – Шумен спечели специално признание за внимание към посетителите и отвореност. Международното отличие бе получено по време на връчването на наградите „Жива“ за най-добър славянски музей.

В категориите „Най-добър славянски музей” и „Най-добър обект на славянското наследство” бяха наградени съответно Музеят на емиграцията в Гдиня, Полша и Музеят „Кижи” от Руската федерация. Наред с българския, специални признания получиха и музеи от Сърбия, Чехия и Хърватия.
Общо 25 музея от 12 държави членки и наблюдателки във Форума бяха номинирани за наградата т.г. Сред претендентите от България бе също Регионалният природонаучен музей – Пловдив.
Официалната церемония се проведе от 12 до 15 септември в Националния технически музей в Прага, Чехия.
В петото издание на инициативата на Форума на славянските култури са номинирани общо 25 музея от 12 държави. През месеците април и май всички те са посетени от представители на специално определено жури.
При оценката на Регионален исторически музей – Шумен и присъждането на това отличие е взет под внимание фокуса на културната организация върху взаимодействието с неговите посетители, включително и чрез иновативната употреба на новите технологии. В решението на журито са отчетени повишаващите се посещения и разнообразните дейности, насочени към различни публики. „Силно свързан с местната и регионалната идентичност и богатото археологическо наследство, музеят заема водеща културна, образователна и социална роля“ заключава то.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛюбомир Христов: Честита нова учебна година! На добър час!
Следваща статияЗвънецът би! Честит първи учебен ден! (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here