дом Наблюдател ИПИ: Хората в Шуменско разполагат с 29 % от средното благосъстояние за...

ИПИ: Хората в Шуменско разполагат с 29 % от средното благосъстояние за Европейския съюз

0
ДЯЛ

Хората в София имат по-добър стандарт на живот от средноевропейския, твърдят от Института за пазарна икономика (ИПИ), позовавайки се на актуални регионални данни на Евростат за 2015 година
От друга страна хората в най-бедните области у нас – Силистра, Сливен и Перник, разполагат с 23% от средното благосъстояние за Европейския съюз (ЕС), а в Шуменско – с 29 %. Според института, Шумен е 10-ата по бедност област в България.
Заключението е направено след отчитане на Брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от средния за съюза, изчислен чрез стандарта за покупателната способност. Последният показва колко единици пари са нужни за закупуването на еднакво количество стоки и услуги в различните страни. Последните изчисления на Евростат сочат, че БВП на глава от населението в столицата е 102% от средния за страните членки.
„Тук трябва да се отбележи, че София вече е била тук, т.е. нейните граждани са имали по-високо благосъстояние от средноевропейския гражданин и преди. Това се е случило за първи път през 2009 година благодарение на бума на икономиката до 2008 години и инерцията в София и други части на страната през следващите 1-2 години“, припомнят от ИПИ. Тогава БВП на глава от населението в българската столица се равнява на 103% от средното за държавите членки. През следващата година показателят достига пика си от 109 на сто.
„Дори и втората и третата по доходи области в страната са с БВП/глава наполовина на това в София в относителен план. Това за пореден път показва, че разликите между доходите в България са най-вече по линия на разделението между столицата и останалата част на страната“, посочват експертите от института. Така във втората след столицата Стара Загора показателят е 52 на сто от средното ниво за съюза, а този за София-област е на равнище от 49 на сто. В област Варна с БВП на глава от населението човек е равно на 48% от средноевропейското. Освен тези 4 области, всички останали 22 области в страната са струпани в интервала между 20 и 40%.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия411 Маркетинг организира „Ден на кариерата“ в Шумен
Следваща статияСтартира кампания за силанизиране на зъбите на децата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here