дом Здраве Инфекционист: Началните класове и детските градини не трябваше да бъдат затваряни!

Инфекционист: Началните класове и детските градини не трябваше да бъдат затваряни!

0
ДЯЛ
Pixabay.com

„Началните класове в училище и детските градини не трябваше да бъдат затваряни“, заяви пред БНР д-р Валери Велев, инфекционист от Детското отделение на Инфекциозната болница в София. Той обясни, че според публикации в реномирани научни списания, децата до 10-годишна възраст най-малко предават вируса, независимо дали имат вирусен товар: „Това, че те са безсимптомни – не кихат и не кашлят, т.е. не изхвърлят във въздуха аерозоли и капки – прави предаването от тях недостатъчно ефективно“.
По думите на специалиста най-важно е редовното проветряване на пространствата, в които децата ще прекарват по-дълго време в училище и в детската градина.
Според д-р Велев връщането на децата в училищата няма да попречи на ваксинационната кампания: „Не мисля, че едното има общо с другото. Кампанията трябва да набира скорост и лекарите и учителите да бъдат ваксинирани, за да могат спокойно да си вършат работата. Аз съм се записал в списъка на нашата болница, за да бъда ваксиниран“.
Той е категоричен, че ограничителните мерки дават видим резултат. Неговата прогноза е за леко покачване на броя на заразените след около 2-3- седмици заради „бурното празнуване около Коледа и Нова година“. По думите му това ще доведе до нов натиск върху здравната система, но медикът изказа надежда силата на този натиск да много по-малък от този през ноември и декември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия466 души в Шуменско са под карантина
Следваща статияСтарата черница на Велики Преслав поведе в класацията „Дърво с корен“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here