дом Култура Интересни находки и стратиграфски наблюдения при тазгодишните разкопки в Плиска

Интересни находки и стратиграфски наблюдения при тазгодишните разкопки в Плиска

0
ДЯЛ
Снимка:Община Шумен

С интересни находки и стратиграфски наблюдения завършиха разкопките на територията на старата столица Плиска, под ръководството на гл.ас. Андрей Аладжов. Работейки по разкриване на голямата дървена сграда, заобикаляща Каменната арена и връзката и с успоредния подземен тунел, с посока изток – запад, археолозите установят, че сградата е по-късна, построена върху трасето на ходника в период, в който той вече не е използван. Към края на 8 век тунелът спира да функционира, бива засипан старателно със силно трамбован насип, върху който през 9 век е построена дървената сграда. Силно трамбованият насип продължава да се използва и през целия 10 век, като в този пласт археолозите са проучили три производствени пещи за метал. По отношение на стратиграфията на терена се открояват три основни етапа на обитаване – в първата половина на 9 век, във втората половина на 9 век и през целия 10 век.
Най-интересните находки от тазгодишния сезон са от края на 10 и началото на 11 век. Сред тях глазирани керамични съдове от т.нар. белоглинена керамика, характерна за Златния век в Преслав като на терен е открит голям фрагмент от луксозен керамичен поднос, с изображение на риба, вероятно внос от Константинопол, глазирани трапезни кани, характерни за търговските помещения в Преслав, няколко анонимни фолиса, катарами за колан, сърцевидни апликации за дрехи и колани, малък нагръден кръст, богато декориран с ажурна украса и филигран и др. „За нас е много важна стратиграфията, обвързана с времето на обитаване на тази централна част на Плиска. Имаме много ранен период – 8 век, в който се илюстрира от подземния тунел, 9 век, в който в района е построена доста голяма дворцова сграда и 10 век, в който цялата зона се превръща в производствена. Започнахме и подготовка за публикуване на тази част от проучванията ни, с Каменната арена и новата дворцова сграда. Надяваме се до година -две те да бъдат издадени“, заяви гл.ас. Андрей Аладжов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБорисов: Ваксинирането ще бъде само по желание и безплатно!
Следваща статия18-тото издание на „Българската Коледа“ е посветено на децата с хронични заболявания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here