дом Общество Инж.Гелов: Няма нападнати горски стражари и големи кражби на дървесина през 2017-та

Инж.Гелов: Няма нападнати горски стражари и големи кражби на дървесина през 2017-та

0
ДЯЛ

Няма нападнати горски стражари, няма големи кражби на дървесина на територията на Регионална дирекция по горите (РДГ) – Шумен през 2017 г. Това отчете директорът й инж. Емил Гелов по повод Седмицата на гората, която тази година е от 2 до 8 април. 31 945 проверки са извършили горски служители през миналата година, от които 8 371 на територията на Регионална дирекция по горите-Шумен, а останалите в горските и ловни стопанства на територията на „Североизточното държавно предприятие” (СИДП) – Шумен. В резултат са издадени 517 акта за нарушения, 76 % от които са за констатации в държавни гори, 21 % в частни и 3% в общински. Наказателните постановления за миналата година са 309 на обща стойност 18 760 лв. Конфискувани са 296 пространствени куб. м дърва за огрев, 11 плътни куб. м строителна дървесина, както и 56 каруци, 21 МПС, 26 моторни триона. След освобождаването на тези вещи, те се предлагат на търг.
517 хектара (ха) или едва от 0,3 % от общата залесена площ, за която отговаря РДГ-Шумен, е засегната от корояди. Най-сериозни са пораженията в община Омуртаг, където в държавни и общински гори са поразени общо 389 ха. Борбата срещу вредителите се води със санитарни сечи. Ако на освободените площи има подраст, той се подпомага, а ако няма – се извършва залесяване. Инж. Емил Гелов очаква този проблем да бъде решен постепенно в близките години.
Само един пожар на площ от около 80 дка гори е регистриран през 2017 г., а други 8-9 пожара, започнали от земеделски терени, са потушени на границата с горските площи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПразнуваме Лазаровден! Честито на всички именници
Следваща статияЧерен Лазаровден в Разград: Двама младежи загинаха при тежка катастрофа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here