дом Култура Именитият цигулар Роман Федчук ще свири за първи път на шуменска сцена

Именитият цигулар Роман Федчук ще свири за първи път на шуменска сцена

0
ДЯЛ

Именитият цигулар Роман Федчук ще свири за първи път на шуменска сцена. Концертът ще се състои днес от 19.05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“. При първото си гостуване в Шумен, Роман Федчук ще свири с инструмент, изработен през XVII век от Андреа Гуарнери. Самият Николо Паганини е свирил с такава, когато получил прозвището „Цигулар на дявола“, заради недостижимото си майсторство. С оркестъра на Симфониета- Шумен под диригентството на Станислав Ушев, именитият цигулар ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър № 4 от Николо Паганини. Това е първото изпълнение на творбата в България, за която Федчук споделя, че отдавна мечтае да изпълни, но трудностите с намирането на нотния материал били пречка това да се случи по-рано. Причината се
крие в самият Паганини – той бил толкова надарен, че изпълнявал композициите си наизуст и не смятал за нужно да ги записва. Затова от 10-те композирани от него солови концерта, до нас са достигнали откъси от седем. Концертната програма включва още Симфоничната картина по „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин, откъс от мюзикъла „Цигулар на покрива“ от Джери Бок, Мазука от Дворжак и „Музикален сувенир“ от Виктор Полторацки. Украинският цигулар Роман Федчук е професор в Държавната консерватория в Пилзен, Чехия. Прави соло дебюта си едва на 11 години с Лвовската филхармония с Концерта за цигулка от Менделсон. Завършва Московската консерватория „Чайковски“ при проф. Шихмурзаиева, Цуганов и Исак Щерн. Печели редица международни конкурси. Гостува на най- престижните световни сцени, включително Албърт Хол и Гевандхаус. Бил е концертмайстор на Московски солисти, Симфоничния оркестър „Джузепе Верди“ в Милано, Quintetto da Camera в Берлин и др. Гостуването на Роман Федчук се осъществява по покана и със съдействието на Фондация „Европейска музикална академия“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДезинфекцират улици, паркове и детски площадки в Нови пазар
Следваща статияОт 24 октомври Германия включва област Разград в списъка с рискови области за пътуване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here