дом Общество Има възможност да се разкрият нови COVID легла в МБАЛ-Шумен, но не...

Има възможност да се разкрият нови COVID легла в МБАЛ-Шумен, но не достигат лекари

0
ДЯЛ
Снимка: Областна администрация-Шумен

Многопрофилната болница в Шумен има възможност да разкрие нови допълнителни легла за лечение на болни от COVID-19. Основният проблем е липсата на медицински специалисти. Това заяви директорът на областната болница д-р Димитър Костов по време на работна среща между областния управител проф. Стефан Желев и ръководителите на здравните заведения в региона. На заседанието присъстваха ръководителите на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ДКЦ 1, Държавна психиатрична болница Царев брод, директорът на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева, председателите на местните структури на съсловните организации на БЛС, БЗС, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, както и заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова.
На заседанието бе обсъдена критичната ситуация в шуменската болница поради недостига на медицински персонал и предложенията на управителния съвет на районната колегия на Български лекарски съюз-Шумен с оглед повишената заболяемост от COVID-19 в областта.
Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов представи ситуацията в лечебното заведение, което единствено в областта приема и лекува пациенти с COVID-19. Към днешна дата в болницата има настанени 80 пациенти с доказан COVID-19, от които 2 в ОАИЛ. За други около 15 души има съмнение за инфекцията и се изчакват резултатите от PCR тестовете. По думите на д-р Костов в болницата има възможност и готовност да бъдат разкрити допълнително легла, но е невъзможно да бъде отделен допълнително персонал от болницата да обслужва тези пациенти. „Положението е изключително сериозно, направили сме реорганизация, но без допълнителна помощ и взаимодействие между всички лечебни заведения и извънболничната помощ не можем да се справим“, заяви д-р Костов.
В болницата работят и ще бъде разкрита PCR лаборатория, подкрепа за което ще окаже и Министерството на здравеопазването. Проблемът със запълването на капацитета на МБАЛ-Шумен е бил поставен на вниманието на министъра на здравеопазването на работна среща в събота в Търговище. Днес д-р Костов е получил уверението на ръководството на УМБАЛ „Света Марина“- Варна за прием на пациенти от шуменската болница при необходимост.  
Управителят на МБАЛ Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева обяви, че лечебното заведение е готово да приеме и да обслужва пациенти без COVID-19 инфекция, изпратени от шуменската болница, съобразно нивата на компетентност, като се ангажира и да осигури транспортиране на болните.
От СБАЛК Мадара от 26 октомври ще бъде командирован един лекар да работи в COVID сектор, като това става с неговото съгласие. Управителят на ДКЦ 1 Шумен д-р Магдалена Ангелова и управителят на КОЦ Шумен д-р Свилен Арнаудов се ангажираха отново да разговарят с лекарите и медицинските сестри в своите структури относно възможността да бъде оказана помощ на МБАЛ Шумен.
Директорът на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева съобщи, че 44 медицински сестри и акушерки, студенти от 4 курс , работят по график в болницата в рамките на своя преддипломен стаж. Осем са болногледачите доброволци в болницата, а студентите от 1-3 курс имат клинична практика в болницата.
Участниците в срещата се обединиха около становището, че само с помощта на лекарите и медицинските сестри от всички структури на здравеопазването в област Шумен може да бъде преодоляна кризата и призовават лекарите специалисти от извънболничната помощ също да се включат и да подпомогнат дейността на МБАЛ Шумен.
Отново здравните власти апелират към всички да спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПаралелка и половина под карантина в ПМГ „Нанчо Попович“
Следваща статияСпец от Община Шумен с отличие за принос с голямо гражданско и обществено значение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here