дом Култура Илияна Йотова в Плиска: В момента стъпваме по земята, откъдето е тръгнала...

Илияна Йотова в Плиска: В момента стъпваме по земята, откъдето е тръгнала кирилицата (видео)

0
ДЯЛ


Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Плиска, където се откри Крепост „Кирилица“ и стена с барелефи на писатели, творили с кирилица. Стотици се стекоха на „най-българското събитие на годината“ в историко-археологическия комплекс „Плиска“.
„В момента стъпваме по земята, откъдето е тръгнала кирилицата. България трябва да покаже своето културно – историческо наследство в неговата най-голяма пълнота”, каза Илияна Йотова при пристигането си в Двора на кирилицата в Плиска. По думите й това трябва да бъде основен акцент в културната програма. Тя подчерта, че за разлика от много малко страни в Европа, България може да се похвали с вековни традиции.
Йотова коментира и много деликатната напоследък тема – от къде е тръгнала Кирилицата.
„Кирилицата е дело на българската държава”, гордо заяви тя.
По повод инициативата „ Християнска цивилизация през девети и единадесети век”, Илияна Йотова посочи, че ще бъдат положени максимални усилия да се доберем до всички архиви и паметници от това време.
„Бих искала да поздравя г-н Алексанян за това негово, наистина невероятно дело, не искам да коментирам милионите, изляти в Базиликата, нека да не забравяме, че това е най-старата църква по нашите земи. Според мен са нужни доста пари за консервирането на тези паметници”, обобщи вицепрезидентът.
Крепостта бе осветена от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
Фигури в естествени размери на владетели, ученици на братята Кирил и Методий и писатели, творили в световен мащаб на кирилица, са изложени в двете зали на Крепостта.
Както вече 24shumen.com писа, специално за събитието под звуците на 100 каба гайди глас извиси космическата певица Валя Балканска.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКосмическият глас на Валя Балканска се понесе над старопрестолна Плиска (видео)
Следваща статияОткриването на Крепостта „Кирилица” в кадри (снимки и видео)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here