дом Култура Икони на Светите братя Кирил и Методий ще бъдат изложени за първи...

Икони на Светите братя Кирил и Методий ще бъдат изложени за първи път за поклонение

0
ДЯЛ

6 икони с образите на Равноапостолните братя Кирил и Методий освети по специален църковен ритуал Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. На службата в църквата „Св.Възнесение Господне“ присъстваха ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев и преподаватели.
„Иконите са копия на оригинала, който ген. Белокопитов дарява на жителите 6 юли 1878 г., когато руските войски влизат в Шумен“, обясни митрополитът. Според историци въпросната икона се смята за символ на Освобождението на града.
Изработването на копията е инициатива на доц. Корнелия Тодорова от „Катедра Икономика“, заяви за 24shumen.com проф. Колев. И уточни, че една от иконите ще бъде подарена на Института „Пушкин“ в Москва, която си сътрудничи с Катедрата по руски език в Шуменския университет.
Представителна делегация от ШУ заминава за руската столица, за да участва в тържествата, посветени на Деня на славянската писменост на Червения площад, сподели доц. Тодорова. Тя уточни, че иконата със светите ликове на създателите на българската азбука и подарък от проф. Колев за ректора на Института „Пушкин“.
Митрополит Йоан също получи копие от реликвата заедно с кореспонденцията на тогавашния митрополит Симеон с ген. Белокопитов, сподели доц. Стефка Калева от катедра „Руски език“. В едно от писмата генералът моли владиката да освети иконата с ликовете на Светите братя. А във второто писмо архиереят обяснява, че е изпълнил волята на генерала.
Доц. Калева съобщи, че са положени много усилия да бъдат направени копия на оригинала, който в момента, поради изключителна ценност се съхранява в трезор на банка.
Копия, които са много близки до оригинала, получиха църквата в Шумен и храмът в село Белокопитово, което носи името на руския генерал.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОгромна измама! Баба даде близо 50 хиляди лева на ало бандити
Следваща статияДобрата новина: Чешмичка в „Дивдядово” заработи след 20 години „суша”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here