дом Общество Из шуменските потайности със Светлана Джанкова

Из шуменските потайности със Светлана Джанкова

0
ДЯЛ

Тя е една от малцината, знаеща подробности и пикантерии за Шумен и първите хора в града от минали времена, които никъде не можете да прочетете. Умее да ги разказва увлекателно и със страст. Светлана Джанкова е една от най-добрите екскурзоводи в Шумен. Тя е сърцето и душата на пешеходните обиколки из култови места за града под Илчов баир.
Трудно приема, че от десетима екскурзоводи в Шумен повечето работят в чужбина или други градове. Сработила се е с новите технологии в бранша, но твърди, че живата беседа пред туристите не може да бъде заменена с нищо друго. Приема професията си като предизвикателство. Екскурзоводът, според Джанкова трябва да има много знания, перфектна дикция, артистичност и не на последно място нерви от стоманени въжета. Никога не пропуска азбучното правило, че туристът си забравя ума у дома, безпомощен като дете и трябва да му се помага, ако си загуби паспорта, ако има някакво заболяване или е много любопитен и трябва да прочетеш допълнително информация.
В последните два месеца Светлана Джанкова и колегите й изготвят родословното дърво на фамилията Верби.

Всички шуменци знаят възрожденската къща на улица „Цар Освободител“ 154. Мнозина я свързват с кафене, механа или галерия. Малцина обаче знаят истинската история на къщата.
„Тя е свързана с една от най-талантливите български балерини – Валя Вербева. Свързана е с един невероятен мъж, който е племенник на д-р Верби, и е бил мисионер в Кения. Това са неща, които няма откъде да се прочетат“, разказва Светлана Джанкова.
При проучването на рода Верби екскурзоводите се връщат 200 години назад във времето – 1820 година и поставят началото на родословието на фамилията от бащата на д-р Верби до наши дни.
Един от днешните наследници на д-р Верби е музикант и свири в руския държавен оркестър на Михаил Плетньов. Другият пра пра пра внук е юрист и двамата живеят в Москва.
Остава да се проучат внуците на четирите дъщери на д-р Верби.
Какво обаче може да се открие в интернет за прочутата къща „Д-р Верби“ в Шумен?
Къщата е построена в края на ХІХ век за д-р Евтим Верби, син на хаджи Верби. Дървено външно стълбище отвежда към чардак, а в двора е разположена старинна чешма. Прилепени до нея външни стъпала водят до чардака. Широката стряха над тях ги предпазва от сняг и дъжд.
Евтим Верби е роден през 1847 година в Шумен. Учи във Военно-медицинското училище в Цариград. През 1878 година завършва медицина в Атина и работи като военен лекар в Провадия, Бургас, Търговище, а от 1883 година – в Шумен. Женен е за Василка Дюкмеджиева. Имат 6 деца. Синовете Петър и Димитър завършват медицина в Харков. Димитър придобива и зъболекарска специалност. Петър специализира със стипендия от Рокфелеровата фондация в Балтимор – САЩ. Основател е и ръководител на първата в България по епидемиология при ВМИ София.

От броени дни къща „Д-р Верби“ е превърната в кафене с изглед от началото на ХХ век. Срещу 2 лева посетителите могат да опитат кафе на пясък и бяло сладко. Предлагат се и традиционни за Шумен сладкиши – целувки, ореховки, меденки, захарни пръчки. От понеделник до петък кафенето работи от 8.30 до 17.30 часа, а в събота от 9.00 до 16.00 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВодоснабдяването от система „Дунав“ ще бъде обсъдено на предстоящата сесия
Следваща статияЖълт код: Пролетни температури и бурен вятър до 25 метра в секунда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here