дом Общество Ще изхвърляме стара техника и други едрогабаритни вехтории по график

Ще изхвърляме стара техника и други едрогабаритни вехтории по график

0
ДЯЛ

В сезона на летните ремонти въпросът къде да изхвърлим строителните отпадъци, старите мебели и непотребната покъщнина става все по-актуален.
Община Шумен определи дни, в които гражданите могат да оставят до съдовете за смет едрогабаритни отпадъци – дюшеци, матраци, мебели и др., съобщи на брифинг Борислав Станев, гл. инспектор „Контрол по чистотата“ в общината. Това съобщиха от пресцентъра на Общинска администрация.
Гражданите от северните части на Шумен, в района на сметопочистващата фирма „Екомакс“ могат да направят това всяка последна събота и неделя на месеца. Живеещите в южната част на града, в района на почистващата фирма „РТК“ могат да изхвърлят едрите отпадъци всяка първа събота и неделя на месеца.
„Графикът се прави, за да може в първия работен ден тези отпадъци да се съберат и да не стоят с дни около контейнерите“, обясни Борислав Станев. Той допълни, че за тези отпадъци общината вече е закупила камион, с който да ги извозва. От общинската администрация напомнят още, че изхвърлянето на мебели, матраци и друг вид покъщнина извън графика се счита за административно нарушение. За изхвърляне на нерегламентирани места и замърсяване от началото на годината досега инспекторите от „Чистота“ са съставили 46 акта и са издадени 44 наказателни постановления. Наложените санкции са в размер на 6 150 лв.
За удобство на гражданите в три различни точки на града са разположени 4-кубикови контейнери за строителни отпадъци, напомни Борислав Станев – главен инспектор „Контрол по чистотата“. От администрацията напомнят обаче, че в тях могат да се изхвърлят малки количества отпадъци след козметични ремонти – до 1 куб.м, не повече, за да не се затрупват съдовете за смет. Контейнерите са поставени на ул. ”Северна” 14, срещу старата дивизионна болница и до магазин Мила на бул. “Симеон Велики”.
При по-големи количества гражданите могат да се обръщат към фирми, които имат разрешение за транспортиране и третиране на строителни отпадъци. Сумата, която ще трябва да заплатят в този случай е 9 лева за тон отпадък. Шуменци могат да получат съдействие и от страна на общината. За целта трябва да подадат заявление на гише №2 в Центъра за информация и услуги в сградата на общината, с което да получат разрешение за депониране. Таксата, която следва да се заплати за разрешението за депониране, е 3.50 лева за тон отпадък, тъй като администрацията има сключен договор с фирма „Голдън Фийлд“ ООД, концесионер на кариерата в Златна нива.
От Общината напомнят на гражданите, че има лицензирани фирми, които извършват такава услуга също срещу заплащане. Те имат възможност да предоставят на гражданите и контейнер за отпадъците, който впоследствие ще бъде транспортиран до кариерата в село Златна нива. Към такива фирми трябва да се обръщат гражданите и когато се налага да изхвърлят големи количества стари и непотребни дрехи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен „замества“ Каварна, става столица на Рок фест за два дни
Следваща статияСесията на общинския фонд „Култура“ е обявена, направления за проекти са три

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here