дом Общество Изпълняват се превантивни мерки за недопускане разпространението на птичи грип в областта

Изпълняват се превантивни мерки за недопускане разпространението на птичи грип в областта

0
ДЯЛ

Превантивни мерки за предпазване и предотвратяване възникването на болестта Инфлуенца по птиците се изпълняват на територията на област Шумен. Това стана ясно от изнесената информация от представителите на общините и държавните институции на заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник-областния управител Петко Шаренков. Мерките бяха гласувани на заседание на комисията на 24 януари в изпълнение на заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, с която в цялата страна беше обявена повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците.
„През изминалата седмица е проведена среща с представители на Регионална дирекция по горите и на ловно-рибарските дружинки, на която беше обсъдена опасността от възникването на това заболяване и важността те при ежедневните си обходи да сигнализират при намерени диви птици по водоеми и горски територии“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. Тя информира, че официалните лекари са взели проби от индустриалните птицеферми, които предстои днес да бъдат изпратени за изследване. Извършени са проверки в 12-те птицевъдни обекта в региона за отглеждане на бройлери, където е установено, че програмите за самоконтрол се изпълняват. „Съвместно с представители на общините са извършени проверки по пазарите, като няма установени случаи на продажба на живи животни“, каза д-р Баева. Нерегламентиран превоз на животни и фуражи не е засечен и от органите на ОД на МВР при извършените проверки на 137 МПС.
По общини мерките за недопускане разпространение на болестта Инфлуенца по птиците се изпълняват, стана ясно от информацията на представителите на общините. Кметовете на населените места са запознати със забраната за отглеждането на открито на домашни птици, както и с другите мерки за биосигурност и са предупредили жителите на населените места за тези изисквания.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРешено: Без такси за детски градини във Велики Преслав
Следваща статияНово ценообразуване ще въведе ЕРП Север от 1 юли

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here