дом Култура Изложбата „Романтика от кутията за спомени“ гостува в градския музей в Шумен

Изложбата „Романтика от кутията за спомени“ гостува в градския музей в Шумен

0
ДЯЛ

Изложбата „Романтика от кутията за спомени“ от фонда на етнографския музей в Пловдив гостува в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей-Шумен (РИМ-Шумен). Това съобщиха от културната институция.
В Шумен изложбата ще остане до 5 май, а всеки посетител може да изтегли своя любовен късмет и да си направи снимка с аксесоари, включени в изложбата от днес до 5 май.
Експозицията разказва за любовните трепети между жената и мъжа от края на ХІХ век до днес. Тя предлага отговори на въпроси като „Дали любовта в семейството е основна и достатъчна предпоставка за съжителство между двама души в градското пространство?“ и „Какви са разликите между мъжа и жената?“. Сред особеностите, характеризиращи любовните отношения в града значение има социалната и етническа пъстрота на хората. Тя води и до промяна в традиционните възгледи и нрави, като се създават нови модели на любовни взаимоотношения.
Основните теми в експозицията представят: универсални любовни символи, претворени в тъкан, метал, порцелан, стъкло; балът и вечеринката като форма на общуване в града; градските топоси и начини за срещи и ухажване (писма, серенади, разходки и др.); дарът в градската сватба (зестрата и дарът в предсватбеното общуване); градската сватба (символика в облеклото на булката и сватбеният ритуал); общуването между жената и мъжа преди 100 години (цитати от стари вестници). Възстановката на спалня като място за любовни трепети внася допълнителна романтика.
Снимка: РИМ-Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПо-малко бедни са получили пакети с храни в Шуменска област
Следваща статияОстава слънчево и топло

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here