дом Други Извънредната сесия по проблемите във ВиК сектора – през есента

Извънредната сесия по проблемите във ВиК сектора – през есента

0
ДЯЛ

Кметът Любомир Христов предложи за сесията през есента да не се плаща на общинските съветници. А със събраната сума да се направи дарение за водопровод в някое село в Шуменска област.

През есента да бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет – Шумен, на която да бъдат обсъдени проблемите във ВиК сектора, реши Консултативният съвет на който присъстваха кметът Любомир Христов и заместник-кметът Росица Антонова, както и председателите на групите общински съветници.
„Ще изискаме от ВиК оператора подробен отчет за прединвестиционните проучвания, както и анализ. Да имаме някакви конкретни цифри, които да обсъждаме“, заяви председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев. Той уточни, че на последното заседание на ОбС вече е взето решение за провеждане на такава сесия. И това решение трябва да бъде изпълнено.
„Добра новина е решението за изграждане на Пречиствателна станция. Ние го приветстваме. Но нека представител на принципала – Министерството на регионалното развитие да разясни какво се случва с проекта“, заяви общинският съветник от БСП инж. Иван Йонков. Той бе категоричен, че трябва да има ясен отговор откъде ще дойде финансирането за санитарно – охранителна зона на язовир „Тича“, тъй като Върховният административен съд отмени заповед на министъра на околната среда за вече създадена. По изчисления на инж. Йонков са необходими около 20 милиона лева. Най-тежко щяло да бъде за Община Върбица да търси средства за финансиране.
„Проблемът със санитарно – охранителна зона е изключително сериозен. Самият факт, че министър Николай Нанков се е заел, означава поемане на отговорност. Нека институциите на този етап да ни предложат някакво решение, върху което да дискутираме“, сподели проф. Добрин Добрев, общински съветник от ГЕРБ.
Той бе категоричен, че управителят на ВиК Шумен трябва да обяснява какво се прави по проблемите в сектора. И затова „да бъде доведен“.
Проф. Добрев апелира към депутатите да се обединят и да подкрепят проектите, свързани с Шумен.
Според зам.-председателя на ОбС Пламен Петков трябва да бъде представен шестмесечен отчет от управителя на ВиК дружеството, както и анализ. Според него визията на управителя засега била загадка за общинските съветници в много аспекти. „Ние го критикуваме, а той не идва и остава в тайна какво мисли“, каза още съветникът.
„Има внесено предложение в Народното събрание за промяна на законови положения, има разбиране от парламентарните групи, ще бъде открита процедура за довеждащ водопровод“, съобщи кметът Любомир Христов. Ако това се случи, ще бъде много приятно за Шумен, обясни той.
Градоначалникът лично ще се ангажира с „довеждането на управителя на ВиК“ за обяснения по повдигнатите наболели въпроси.
Кметът беше ясен и категоричен – няма смисъл от политическо говорене по темата „вода“.
Той предложи за сесията през есента да не се плаща на общинските съветници. А със събраната сума да се направи дарение за водопровод в някое село в Шуменска област.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШофьорът на буса, затиснат в Ришкия проход е мъртъв, 5-ма от пострадалите са в МБАЛ-Шумен
Следваща статияСлужители на ДГС – Смядово събираха капачки за Неонатологичното отделение към МБАЛ