дом Криминале Зрелостниците от Шуменско са на дъното в класацията по успех от матурата...

Зрелостниците от Шуменско са на дъното в класацията по успех от матурата по БЕЛ

0
ДЯЛ

Зрелостниците от Шуменско са в дъното на класацията по успех от матурата по български език и литература (БЕЛ). Това оповести днес на брифинг зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, цитирана от БТВ.
Най-лоши са резултатите на дванадесетокласниците от Кърджали. В негативната класация влизат още зрелостниците от областите Разград, Силистра, Ямбол, Хасково.
Тази година средната оценка от изпита по БЕЛ е Добър 4.06. Това е рекордно дъно от въвеждането на този формат на изпита от 2008 година. Оценката е много далеч от постижението на Випуск 2011, които имаха средеден резултат от Добър 4.49. Само за сравнение през 2018 година средната оценка на зрелостниците по БЕЛ е била Добър 4.25.
В национален мащаб зрелостниците постигнали 100 от 100 възможни точки през тази година са 226 срещу 215 през миналата година. Това обаче не трябва да успокоява никого, защото 7 пъти е скочил броят на дванадесетокласниците с 0 точки. По малко с 2 000 е броят на зрелостниците получили отлични оценки и на двете положени матури. С близо 1000 по-малко са отличните оценки по БЕЛ, а слабите оценки са с около 1 300 повече.
С най-добър резултат от матурата по БЕЛ са зрелостниците от София-град.
По-добри резултати са постигнали дванадесетокласниците от Випуск 2019 на втората задължителна матура, отчитат от Министерството на образованието и науката. Средната оценка тук е Много добър 4.67. Традиционно най-високи са оценките при предметите, за които има най-малко желаещи – немски език, френски език, испански език, химия и опазване на околната среда. Парадоксално, но най-желаните предмети носят и най-ниски оценки. Сред тях са география, биология, философски цикъл.
24sumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПърва копка: Над 1 600 000 лева за ремонт на пътя Пристое-Духовец
Следваща статияБронз за баскетболистките на Шумен от фестивала „Олимпийски надежди“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here