дом Наблюдател Знанието е злато, учебните пособия – „позлатени”! Колко струва един първолак?

Знанието е злато, учебните пособия – „позлатени”! Колко струва един първолак?

0
ДЯЛ

Броени дни преди началото на новата учебна година родители и деца са в трескава подготовка за 15-ти септември. Книжарниците в Шумен са се „въоръжили до зъби“ с учебни принадлежности. Повечето от родителите вече са закупили всичко необходимо за децата си, но не липсват и такива, които тепърва ще изпълняват зададените от училищата списъци. Оказва се, че средната сметка за задължителните ученически пособия за един първокласник набъбва значително, независимо от това, че учебниците са безплатни.
От 200 до 350 лева, за да изпратиш първолак
Тази сметка, разбира се, не включва обувки и дрехи, ако обаче родителите са по-щедри, сумата може да нарасне и до 450 – 500 лева, установи репортерска проверка на 24shumen.com. Аритметиката е направена на база на списъка с ученически пособия, който никак не е малък.
Ученическа раница – тя може да струва от 8 до 100 лева, но средната цена, която родителите плащат е около 40 лева. От голямо значение е тя да бъде удобна за малките ученици и не по-тежка от 4 кг в пълно състояние, съветват специалистите.
Тетрадки– при първокласниците са задължителни и изискването е да закупите 5 тетрадки с тесни и широки редове и 5 с големи квадратчета. Средната цена за тетрадка от вестникарска хартия е около 0.40 лв/бр, ако обаче искате детето ви да пише на луксозни тетрадки с бели листи, трябва да се бръкнете с около 0.80 лв/бр. Така наборът от тетрадки излиза на средна цена от около 10 до 20 лева.
Химикали – за децата химикалите са като фибите за дамите – имаш цял пакет, но когато ти трябват, никога не можеш да намериш, така че за комплект химикали ще трябва да си приготвите от 5 до 10 лева.
Акварелни бои – при тях ценовият диапазон е в зависимост от качеството, а разнообразието е огромно. Средната цена за комплект бои е около 8 лева.
Гума, острилка, линия, цветни моливи и блокче за рисуване – задължителните принадлежности ще ви излязат около 20 лева.
Несесер – цялата палитра от „инструменти” за училище ще трябва да съберете в несесер, за който ще се бръкнете от 10 до 20 лева.
Спортен екип– тук вече е въпрос на лична преценка, какво ще бъде качеството на екипа за физическо, но проучването ни показва, че няма да се разминете с под 40 лева.
Учебни помагала – комплект от тях ще ви струва около 40 лева.
Така средната обща сметка за първолак се завърта от 200 до 350 лева, в зависимост от това, какви пособия ще закупите за малките ученици. Какъвто и да е изборът ви обаче, то със сигурност сумата ще продължи да расте в хода на учебната година. Така на практика излиза, че ако знанието е злато, то учебните пособия са най-малко „позлатени“.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияФондация „Еврика“ отпуска стипендии за талантливи студенти
Следваща статияКъсо съединение подпали маза, горящи отпадъци вдигнаха на крак пожарникари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here