дом Политика Земеделието и производството на чисти и здравословни храни ще бъде приоритет на...

Земеделието и производството на чисти и здравословни храни ще бъде приоритет на ПП ГЕРБ

0
ДЯЛ
Снимка: ПП ГЕРБ

Илтер Бейзатов е инженер по образование. Завършил е Лесотехническия университет в София в специалността „Горско стопанство“. От 2008 година се занимава с животновъдство. Кандидатствал е с проекти по различни европейски програми и със спечелените средства създава модерна ферма в село Осеновец, община Венец, в която отглежда вече близо 900 крави. Заедно с това отглежда зърнени и житни култури. В двете фирми работят общо 35 души. „Предлагаме работа на младите хора и се опитваме да ги задържим по родните им места с добро заплащане и възможност за професионална реализация“, казва Илтер Бейзатов. Той е на 38 години, семеен, с две деца. Кандидат е за депутат в 45-тото Народно събрание, втори в листата на ПП ГЕРБ за 30-ти многомандатен избирателен район – Шумен.

През последните години коренно се промениха представите ни как трябва да изглеждат българското животновъдство и земеделие. Увеличиха се проектните възможности за кандидатстване за строителство, преустройство и оборудване, както и за въвеждане на съвременни технологии, за купуване на техника за обработване на земеделската земя. Хората, които се занимават с този бизнес, разбират, че коренно трябва да се променят и условията за развитие, които да гарантират ефективността на производството.
Въпреки намалението на общия европейски бюджет за земеделие през следващия програмен период, българските фермери ще получат повече пари по директните плащания в сравнение с предишни години. България ще има достъп до общо над 7 млрд. евро по Общата селскостопанска политика по различни направления. Това е значителен ресурс от средства, които ще подпомогнат този сектор и ще му дадат по-голяма сигурност, устойчивост и предпоставки за развитие.
Като кандидат за народен представител от Шумен познавам добре както европейското, така и българското законодателство в тази посока. Следя преговорния процес и ще работя за реализиране на програмата на ПП ГЕРБ, която продължава политиката за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства, включително с улеснен пазарен достъп и реализация на продукцията. Изключително важен акцент в нея е да се осигурят условия за устойчивост на стопанствата в секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство и биологично производство. Затова и основните цели на управлението в тази сфера през следващите четири години, свързани както с потребителите, така и със земеделските стопани и производители, са в няколко посоки:

Развитие на екологосъобразно селско стопанство за чисти и здравословни български храни.

За постигането на тази цел земеделските стопани ще бъдат стимулирани да се грижат за околната среда, биоразнообразието и за биологичното производство. Ще се работи за изграждане на модерно и достъпно напояване. За целта ще бъдат направени рехабилитация на хидромелиоративната инфраструктура и инвестиции във водоспестяващи системи. Ще бъде насърчавано изграждането на системи за ефективно земеделие, модернизация и механизация в животновъдството чрез подкрепа на земеделските стопани. Ще се стимулира производството и консумацията на чисти и здравословни храни. Ще бъдат предприети още редица мерки за развитие на екологичното селско стопанство, които са конкретно разписани в програмата за управление.

Модернизиран и устойчив селскостопански сектор.

Българското селско стопанство ще продължи модернизацията си не само в технологично, но и в институционално отношение. Очакваме да завърши реформата на поземлените отношения. Ще продължи внедряването на иновации и насърчаването на сътрудничеството между земеделските стопани, университетите и научните организации. За бранша е изключително важно да се работи и за преодоляване на недостига на сезонна работна ръка в земеделието, като за целта ще бъдат направени нормативни промени, ще бъде разработена програма за квалификация и обучение на заетите в сектора и др.

Справедливи и стабилни доходи в селскостопанското производство.

Развитието на силно и устойчиво селско стопанство е тясно обвързано с възможността малките и средните стопанства да развиват дейността си като бизнес, да печелят, да растат и да се специализират. Затова в програмата за управление на ПП ГЕРБ са предвидени целеви мерки за подкрепа, които да доведат до повишаване на доходите, както и на пазарния достъп на малките и средните стопанства. Ще продължи политиката за подкрепа на младите фермери и стартирането на бизнес в селските райони, за разширяване на възможностите за реализация на земеделска продукция и развитие на традиционни сектори, улесняване на достъпа до финансиране чрез специфични инструменти – кредитни гаранции за стопани без достатъчно обезпечения, преференциални лихви, занижени изисквания към обезпеченията, гратисни периоди, по-малка административна тежест.

Увеличено предлагане на български земеделски продукти и храни.

България произвежда висококачествени земеделски продукти и храни с традиционен вкус, които заслужават да бъдат подкрепени. Затова в програмата за управление през следващите четири години се предвижда да продължи насърчаването на производството на български земеделски продукти и храни, включително и на инвестициите в преработката на българска продукция. За човек, който вече тринайсет години работи в този сектор, смятам, че важна част от тази политика е създаването на фермерски пазари за регионални продукти, схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в детските градини, училищата и др.
Пресцентър на ПП ГЕРБ – Шумен
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНад 53 000 лева допълнително ще бъдат отделени за ремонт на улици във Велики Преслав
Следваща статияВ Шумен ще почетат паметта на загиналите в Дравската епопея

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here