дом Здраве Здравният министър: Всеки трети тест за COVID е положителен, отпускаме допълнително пари...

Здравният министър: Всеки трети тест за COVID е положителен, отпускаме допълнително пари за здравеопазване

0
ДЯЛ
Снимка: Рixabay.com

Над 300 на 100 000 души е заболяемостта в страната през последните две седмици, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерския съвет.
„Държавата се намира в сериозен период на заболеваемост. При такава заболеваемост правим реорганизация на болниците – отпускат се 80 млн. лв. Те ще се преразпределят за капацитета на общопрактикуващите лекари с 5 млн. лв на месец, като те ще получават по 1 000 лева на месец“, разясни здравния министър.
По думите му всеки трети тестван у нас е положителен за коронавирус.
Ще бъдат разкрити допълнителни COVID-зони, в които ще работят лекар, сестра и лаборант. В тях ще се провеждат кръвни тестове, COVID тестове и образно изследване на белите дробове.
15 млн. лв. се отпускат за бързи антигенни тестове.
За лечебните заведения, които ще осигурят над 50 % от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, по бюджета на министерството тази седмица ще бъдат отпуснати до 50 млн. лв., като средствата ще се разпределят по методика на МЗ. Това се очаква да стане на извънредно заседание на Министерския съвет.
На извънредния брифинг здравният министър отново подчерта, че в новоразкритите към големите болници пунктове за тестване – тип фургон или др. – безплатно изследване за COVID-19 могат да получат гражданите със симптоми на инфекциозното заболяване.
През идната седмица предстои министър Ангелов да издаде заповед, с която нарежда всички лечебни заведения в страната да преструктурират 20% от леглата си за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменката Михаела Дамянова стана втора в конкурса „Мис България“
Следваща статия675 нови случаи на COVID-19 у нас, излекуваните са 603-ма

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here