дом Здраве Здравната комисия се въздържа относно бюджета на Община Шумен в частта му...

Здравната комисия се въздържа относно бюджета на Община Шумен в частта му за здравеопазване

0
ДЯЛ

Шестима се въздържаха, а един бе „против“ – това е резултатът от гласуването в Здравната комисия по докладната за приемане на бюджета на Община Шумен, в частта му за здравеопазване.
Оживени дебати предизвика докладна на управителя на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов за отпускане на допълнителни средства за пребазиране на болничната аптека. Ръковoдството на болницата моли да бъдат предоставени 100 хиляди лева за капиталови разходи за основен ремонт на ново помещение. И сумата да бъде включена в бюджета на Община Шумен за 2020 г. Докладната е адресирана и до комисията по здравеопазване и социална политика.
„Изненадан съм, че тази година в бюджета на Община Шумен няма включени никакви суми за МБАЛ-Шумен, въпреки че в изминалите три години обслужваните пациенти са повече от 48% от община Шумен. 38 години работя там и питам защо няма парички за капиталови разходи. Затова гражданите да не се изненадват за битовите условия тук“, заяви председателят на Здравната комисия д-р Ивайло Петров.
Аргументите на общинска администрация за невключването на средства за болницата в новия бюджет посочи Десислава Петрова, директор на дирекция „Бюджет и финанси“. През 2019 г. Общината е направила капиталови разходи, с които ръководителят на МБАЛ-Шумен се е съгласил. Те са в размер на 100 хиляди лева. А текущите ремонти са в размер на 200 хиляди лева. Това е причината поисканата сума от ръководството от 100 хиляди лева да отсъства. Общата предоставена сума е 300 хиляди лева. Изплатени са и текущи ремонти в двора на МБАЛ-Шумен.
„Трябва да бъдете изключително щастливи, че сте имали пари миналата година и сте ги дали за финансова подкрепа на болницата, която не е в добро състояние в момента. Не случайно много от нашите пациенти ходят за преглед на други места, за съжаление“, заяви д-р Валентин Петров, едно от знаковите имена в кардиологията. Много са малко отделенията, където мога да изпращам пациенти, уточни той с доза разочарование.
Според него поисканата сума от 100 хиляди лева за аптеката са нищо за Общината. Така би се вдигнало нивото на здравеопазването.
Той е изцяло солидарен с мнението на директора на болницата д-р Костов да бъде отделена и предоставена въпросната сума, тъй като се дава за доброто на хората.
Според невролога Ивайло Петров не е добре болницата да бъде „доведеното дете на шуменското здравеопазване“.
Има доста неясноти около избора на комисия за наблюдение, анализ и контрол на дейността на „Водоснабдяване и канализация“ Шумен, заяви зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова. Вносител на докладната е съветникът Добромир Драев.
„Формирането на комисия означава, че тя, при авария може да излезе със собствено становище къде да се копае, за сметка на експертите в дружеството“, опонира общинският съветник Камен Андонов. Според него комисията по здравеопазване и социална политика не би трябвало да взема позиция, на самото заседание на ОБС всеки съветник може да изрази мнение. В докладната имало пропуски, които не били характерни за експертността на Драев.
Съветникът Бисерка Йовчева смята, че Здравната комисия няма правомощия да контролира някакво дружество, било то частно или държавно. Но могат да следят какво се случва и да искат предоставянето на отчети. Един добър вариант е да вменят на една от постоянните комисии да отговаря какво става във ВиК. Тя предлага ангажимент да има комисията по екология към ОбС. Колегите й подкрепиха идеята като добра и рационална.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПреброиха зимуващите водолюбиви птици в 6 язовира в Шуменско
Следваща статияДават две помещения в „Ганушевата къща“ на „Клуб култура за Шумен“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here