дом Други За 45-и път: Екоинспекцията участва в среднозимното преброяване на водолюбиви птици

За 45-и път: Екоинспекцията участва в среднозимното преброяване на водолюбиви птици

0
ДЯЛ

Експерт от РИОСВ-Шумен участва в 45-тото среднозимно преброяване на зимуващи водолюбиви птици в България. Преброяването на територията на Шуменската екоинспекция през тази година отново включи шестте язовира – „Тича“, „Фисека“, „Съединение“, „Ястребино“, „Дибич“ и „Шумен“, като тази година към тях бяха добавени за посещение и язовирите „Лозево“, „Мараш“ и „Поляница“.
Специалистите констатираха тенденция за намаление в броя водолюбиви птици в яз. „Тича“. Статистиката сочи спад от 1 604 броя през 2020 г. на 1 007 броя птици за 2021 г. Спад има и във видовото разнообразие от 14 вида на 12, сравнено с предходната година. През тази година освен водолюбиви са изброени 15 други видове птици, чийто общ брой е 211.
През новото преброяване в яз. „Шумен“ са наблюдавани повече водолюбиви в сравнение с миналата година. Броят им се е увеличил на 1 999 броя, сравнено с 1 375 броя за 2020 г. Увеличение се наблюдава и във видовото разнообразие от 11 на 14 вида.
Язовир „Дибич“, в периода на преброяването, е приютил 3 броя зеленоглави патици, докато през миналата година той е бил обитаем за 38 водолюбиви птици от 4 вида.
В яз. „Фисека“ са наблюдавани приблизително сходен брой обитатели – 405 броя, сравнено с 460 броя за миналата година. Броят по отношение на видово разнообразие се е запазил на 6.
В яз. „Ястребино“ са изброени 664 водолюбиви птици от 6 вида, сравнено с 451 броя от 5 вида през миналата година. През тази година са намалели пернатите и в язовир Съединение. Докато през миналата година са видяни 5 185 броя от 13 вида, сега броят им е намалял на 665 от 11 вида.
Преобладаващите водолюбиви видове, наблюдавани в последното среднозимно преброяване на територията на шуменската екоинспекция са: Зеленоглави патици, Зимно бърне, Средиземноморска жълтонога чайка, Бял ангъч, Голям корморан, Малък гмурец, Сива чапла, Голям гмурец и Голяма бяла чапла.
Среднозимното преброяване на водолюбивите птици се провежда от 1967г. в почти всички европейски държави, координира се от Wetlands International. Целта на преброяването са да се установи размерът на европейските популации на водолюбивите птици и да се оцени състоянието на влажните зони, където те зимуват.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛюбомир Христов: Бюджетът за 2021 г. е със 7 млн. лв. по-голям от миналогодишния
Следваща статияСпециализирана полицейска операция стартира тази вечер по пътищата в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here