дом Култура За първи път в България: Лирична част за виола и оркестър от...

За първи път в България: Лирична част за виола и оркестър от Густав Холст на шуменска сцена

0
ДЯЛ
12_2012

На 25 януари, четвъртък, на сцената на Симфониета – Шумен гостуват цигуларят Иван Пенчев и виолистът Златко Величков. Те ще изпълнят рядко изпълнявания Концерт за цигулка виола и оркестър от немския композитор Макс Брух /1838 – 1920/.
За първи път в България ще прозвучи и Лирична част за виола и оркестър от Густав Холст /1874 – 1934/. Под диригентската палка на маестро Станислав Ушев ще чуем още увертюрата към операта „Италианката в Алжир“ от Росини и известната Пета симфония от Франц Шуберт. По традиция концертът ще се състои от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.
Иван Пенчев е завършил Софийското музикално училище „Любомир Пипков” и Държавната музикална академия „Проф. П. Владигеров” в класа на проф. Йосиф Радионов. Още в детска възраст е лауреат на национални и международни конкурси като „Виенявски”, „Коциан”, „Светослав Обретенов” и др. Участвал е в майсторските класове на Макс Ростал, Владимир Спиваков, Светлана Безродная, Бернхард Хартог. От 1990 г. насам Иван Пенчев заема различни позиции, включително концертмайстор, в многобройни български и международни оркестрови формации по диригентството на Клаудио Абадо, Карл Сейнт Клер, Росен Миланов, Н. Маринър, Е. Табаков и др.
Златко Величков се изявява на световните сцени, откакто завършва Националната музикална академия в София и Тринити Колидж в Лондон. Взима участие в майсторските класове на проф. Ута Винче, Гардфилд Джаксън, Михаел Бохман и други. Освен активна солова кариера като цигулар и виолист, той се занимава и с преподавателска дейност. Преподавал е в музикални и висши музикални училища в Тунис, Кайро, Оксфорд и други. Понастоящем живее и работи в Лондон.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Baby day”: „Бабуване” през погледа на англичанин – преселник в България
Следваща статияСняг и силен вятър в района, няма затворени пътни участъци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here