дом Общество За първа година: Главно мюфтийство организира зелени училища за мюсюлманчетата

За първа година: Главно мюфтийство организира зелени училища за мюсюлманчетата

0
ДЯЛ

Общо 180 деца от мюсюлманската общност в България ще вземат участие в летни зелени училища, организирани от Главно мюфтийство. Подобна инициативата се провежда за първа година от Мюсюлманско изповедание у нас и е резултат от съвместната работа между отделите „Иршад“ и „Образование“ на мюфтийството.
„Зелените училища ще се провеждат по две паралелно – едно за момчета и друго за момичета, като децата в тях са на възраст от 10 до 15 години. Първите два летни лагера вече започнаха на 12 юли и ще продължат до 26 юли. Във всеки от тях участват по 45 деца, като изданието за момичета се провежда в базата на Духовно училище „Нювваб“ в Шумен, а за момчетата – в момчилградското духовно училище.“ – сподели за експертът в отдел „Иршад“ на Главно мюфтийство Ресим Шаматарев, цитиран от сайтана Главо мюфтийство.
По думите му преподавателите в детските летни лагери са в специално формирани за тази инициатива екипи. В тях участие ще вземат учители от двете училища домакини, както и ръководители и преподаватели от летните коран-курсове в страната.
Програмата на летните зелени училища е насочена към придобиване на полезни знания и умения от подрастващите мюсюлмани, които да спомогнат за цялостното им развитие – духовно, интелектуално, физическо.
Организаторите са предвидили всяко от 15-дневните зелени училища да включва 10 дни престой в България, където децата ще обогатяват знанията си в сферите Ахляк и Акаид, както и ще участват в различни спортно-развлекателни дейности. Последните 5 дни учениците ще прекарат в Коджаели, Република Турция. Там програмата е изцяло екскурзионна – включва туристически обиколки и запознаване с различни забележителности в Истанбул и района около него.
След края на първите две летни зелени училища, на 26 юли ще стартират вторите им издания. Тогава е предвидено момичетата да лагеруват в Момчилград, а момчетата – в Шумен. Лагерите и от втория етап ще протекат в същия формат и програма и ще продължат до 9 август 2019 година.
„Местата за лятното зелено училище за момичета, който ще започне на 26 юли в Момчилград, вече са изчерпани. Но все още има свободни места за зеленото училище за момчета в Шумен.“ – допълни още Ресим Шаматарев за Grandmufti.bg. Той призова желаещите да участват да се свържат за записване с отделите „Образование“ или „Иршад“ на Главно мюфтийство.
Снимка: Главно мюфтийство
На снимката: Участничките в първото издание на лятното зелено училище за момичета в Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПочина блъснатата от автобус 80-годишна жена
Следваща статияОбщина Велики Преслав отчита високо изпълнение на такса „смет“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here