дом Общество За какво ни лъжат най-често при покупка на употребявани автомобили

За какво ни лъжат най-често при покупка на употребявани автомобили

0
ДЯЛ

Технически параметри, цена и разход на гориво – това е най-честата измама при покупка на автомобил втора употреба, сподели председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по повод публикувания от Европейската комисия индекс за развитие на пазарите на дребно от 2018 г., според който потребителското доверие към сектора на автомобилите втора употреба все още е относително ниско.
Все по-често потребителите посочват, че срещат проблеми при осъществяването на сделки от този тип. Още през миналата година КЗП предприеха мащабно проучване на този пазар. Тогава Комисията установи някои типични нелоялни търговски практики. Проверка е извършена и на общите условия на застрахователните компании, които предлагат автомобилни застраховки.
За да си спестят излишни разходи, потребителите трябва да проверят дали валидността на офертата касае територията на Република България, както и какъв ще бъде дължимият ДДС, който варира в различните държави.
Основните нарушения са свързани с опит от страна на застрахователите излишно да затруднят потребителя да предяви своята претенция за получаване на застрахователно обезщетение.
Застрахователният сектор като цяло е идентифициран от потребителите в Европейския съюз като по-скоро чувствителен. Около 35% от тях посочват, че са имали някакви затруднения при настъпило застрахователно събитие за получаване на съответното обезщетение.
От Комисията напомнят, че по закон потребителите имат право на рекламация и при покупката на стар автомобил, а търговецът е длъжен да я приеме.
Част от установените неравноправни клаузи са отстранени, срещу някои дружества обаче се водят колективни искове в съда.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖокеи от три държави ще мерят сили на турнир в Шумен
Следваща статияПосред нощ: Огнеборци гасиха пламнали контейнери за смет

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here