дом Здраве Затварят магазините в Сити центъра, китайският над „Билла“ – също

Затварят магазините в Сити центъра, китайският над „Билла“ – също

0
ДЯЛ
Снимка: Иван Иванов

Затварят магазините в сити центъра в Шумен. В минимола ще работят единствено хранителният магазин, аптеката, разплащателните каси и зоомагазина.
Затваря се и китайският магазин на втория етаж на „Билла“ на бул. „Славянски“ 30. Това реши днес на свое заседание Областния кризисен щаб за борба с COVID-19.
Въвежда се и по-честа дезинфекция в търговските обекти. Тя трябва да се извършва минимум 4 пъти на ден по определен график.
Ето какви мерки се въвеждат в област Шумен от 23.30 часа тази вечер:
1. Кметовете на общини да подобрят организацията за контрол на изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др., които попадат в обхвата на функционалната компетентност). При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.
2. В училищата в област Шумен да бъдат преустановени всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище;
3. Ръководствата на народните читалища, фолклорни и други самодейни формации на територията на област Шумен да преустановят провеждането на репетиции и изяви;
4. Преустановяват се посещенията в пенсионерките клубове на територията на област Шумен;
5. Въвеждане на учестена дезинфекция в обекти с обществено предназначение, търговски и др. обекти, които предоставят услуги на гражданите минимум 4 пъти на ден по предварително изготвен график;
6. ОКЩ определя за търговски обекти, съответстващи на т. 13 от Заповед РД-01-677/25.11.2020 на Министъра на здравеопазването, както следва:
6.1. Сити център Шумен;
6.2. Магазин за нехранителни стоки над „Билла“ на бул. „Славянски“ 30, гр. Шумен.
7. ОДБХ-Шумен и кметовете на общини да организират контрол за недопускане на консумация на място пред търговски обекти на изнесени маси в населените места в област Шумен;
8. ОД на МВР да осъществява контрол на стриктно спазване на чл.8, ал. 3 от Закона за закрила на детето;
9. Забранява се провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души на територията на област Шумен;
10. Забранява се организиране и провеждане на всякакъв вид изложби, базари и др. на животни и животински продукти на територията на област Шумен.
11. Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен.
12. Забранява се разполагане на маси и консумация на място на територията на открити общински коледни базари. На територията на базарите е необходимо задължително носенето на защитни маски, както от търговците, така и от посетителите и не се допуска струпване, като се осигурява физическа дистанция от 1,5 м между хората. Кметовете на общини да организират постоянен контрол по спазване на противоепидемичните мерки.
13. Във връзка с т.10 на Заповед РД- 01-677/25.11.2020 г. на Министъра на здравеопазването за област Шумен да се счита забрана за всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др. подобни, а не само тези към фитнес центровете.
14. Областният кризисен щаб приема доклада на комисията, избрана на 11.11.2020 г. за проучване на възможността за създаване на донорски пункт за набиране на антиковид хиперимунна плазма. Подкрепя стартиране на дарителска кампания за събиране на средства за финансиране създаването на пункт за даряване на кръв за производство на антиковид хиперимунна плазма на база на ОТХ при „МБАЛ-Шумен“ АД. Средствата се даряват по съществуващата досега сметка с титуляр „Стопанска камара – Шумен“.
Уникредит Булбанк, Шумен
IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”
При даряване на сумите дарителят трябва да напише в преводното банково нареждане,
основание за даряване – Дарение за пункт за Антиковид плазма в ОТХ-„МБАЛ-Шумен” АД.
Възлага на комисията да продължи оперативната работа по създаването на пункт за даряване на кръв.
15. Областен кризисен щаб/ОКЩ/ препоръчва на община Шумен да остави да работи Детска градина за деца на медицински персонал, който е на работа. ОКЩ призовава медицинския персонал от детско и училищно здравеопазване да се включи в помощ на работата на МБАЛ – Шумен и РЗИ – Шумен.
16. Директорът на РЗИ – Шумен да изготви съответната заповед за изпълнение на решенията, която влиза в сила от 23.30 часа на 27.11.2020 г. до 24.00 часа на 20.12.2020 часа.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочва събирането на средства за разкриване на пункт за кръвна плазма в Шумен
Следваща статияБойко Борисов: Няма да има водна криза

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here