дом Общество Заради сушата: Язовирите в община Нови пазар с намалели водни запаси

Заради сушата: Язовирите в община Нови пазар с намалели водни запаси

0
ДЯЛ

Инспекция на язовирите на територията на община Нови пазар, които се нуждаят от непрекъснат и обстоен мониторинг извършиха двама експерти.
Инж. Райко Недялков и Ани Маринова, ст. експерт „Гражданска защита” провериха 11 общински язовира, 6 от които са общински, а един „Памукчи” е ретензионен, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Обследването на техническото състояние и водните запаси се налага, тъй като пролетта, лятото и есента са рискови сезони и доста населени места са преживели бедствия, като част от тях и с цената на човешки и материални загуби.
Констатацията на експертите – всички язовири предвид метеорологичните условия с осезаемо намалели водни запаси.
Язовирите в Избул и Сечище са определени, като частично неработоспособни от общински експертен съвет и се нуждаят от спешни ремонтно-възстановителни дейности.
Поради дадено предписание от Държавна агенция за метрология и технически надзор на язовирните стени и съоръженията към тях, с цел осъществяване на безопасна техническа експлоатация, предстои източване на водата от язовира до ниво на наноси.
Единствено язовирът в с.Преселка, определян като едно закътано райско кътче, предлага риболов за любителите на този спорт. Водният обект се стопанисва от Живко Георгиев и Петко Петков, но и там водното ниво е спаднало. Следствие на сушата силно е намалял притока на вода и в язовир Мировци, където водното ниво е на критичен минимум.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИ Окръжният съд отвори врати, влизането в сградата – след термометричен контрол
Следваща статияХиляди протестират в София, има задържани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here