дом Култура Започна XVIII Национален конкурс „Вълшебни ритми“

Започна XVIII Национален конкурс „Вълшебни ритми“

0
ДЯЛ

В Нови пазар при извънредни мерки започна Националният конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми“. Той се провежда в града за 18-та поредна година, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Организатори са Община Нови пазар и Народно читалище „Христо Ботев – 1872“.
На сцената ще излязат 88 индивидуални изпълнители, 6 каба гайди и 6 камерни състава, от градовете Варна, Аксаково, Котел, Разград, Плевен. Пловдив, Силистра, Смолян, Нови пазар и село Константиново.
Конкурсът бе открит с приветствени думи от кмета на община Нови пазар Георги Георгиев:
„Уважаеми членове на журито.
Уважаеми преподаватели, организатори, участници и гости на град Нови пазар, приветствам ви с добре дошли на осемнадесетия национален конкурс за Гайдари и Инструментални камерни състави „Вълшебни ритми”.
Изключително ми е приятно да дам старт на 18-тата поред конкурсна надпревара на тази сцена организирана от Община Нови пазар и Народно читалище „Христо Ботев-1872”.
В продължение на 3 дни младите таланти на България ще мерят сили, демонстрирайки своето майсторство в овладяването на един толкова автентичен и разпространен инструмент, какъвто е гайдата, тя е един от инструментите свързани с Българската музикална индентичност.
Уверен съм, че с общите усилия на организатори, жури и участници ще защитим завоювания авторитет и доброто име на конкурса.
Пожелавам на всички участници успешно представяне и приятно прекарване в град Нови пазар.
Обявявам осемнадесетия национален конкурс за гайдари и инструментални камерни състави „Вълшебни ритми”, за открит!“

На най-малкия участник се падна честта да вдигне знамето на конкурса, след което думата бе дадена на председателя на журито проф. Милчо Василев, композитор и ректор на Академията за музикално и танцово изкуство, гр. Пловдив.

„Благодаря на организаторите и домакините, Емил Мирчев и кмета Георги Георгиев, че въпреки всичко те направиха този конкурс реалност. Бях изключително натъжен, че има вероятност тазгодишният да отпадне.
Днес съм изключително щастлив да бъда отново в този прекрасен град и да съм част от всичко това. Пожелавам на участниците успех и обещавам безпристрастно оценяване на техните музикални изпълнения.“, завърши словото си проф. Милчо Василев.
Останалите членове на журито са Красимир Кондов – композитор, гайдар и преподавател в Плевен и Данаил Енчев – преподавател „поп гайда“ в Котел.
Водещи на конкурса са Мехнур Али и Петър Петров.
С едноминутно мълчание, бе почетена паметта на незабравимия Ивайло Петров – заместник-кмет на община Нови пазар и дългогодишен водещ на този и много други конкурси.
В събота, 20 юни, конкурсът продължава с изпълненията на ІІ група от 8.30 часа.

Програмата на конкурса:

20 ЮНИ (събота)

08.30 ч. – ІІ група
14.00 ч. – III група
17.30 ч. – Родопски гайди
18:30 ч. – Дефиле на участниците

21 ЮНИ (неделя)

10.30 ч. – камерни гайдарски състави и оркестри
12.30 ч. – Награждаване и закриване на конкурса

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтпада задължителната 14-дневна карантина за пристигащите от Белгия
Следваща статияЕкоексперти провериха сигнал за изтичане на тъмнокафяви води към река Камчия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here