дом Общество Започна укрепването на участъци от брега и коритото на река Енчова

Започна укрепването на участъци от брега и коритото на река Енчова

0
ДЯЛ

Община Шумен започна укрепването на участъци от брега и коритото по протежението на река Енчова. Подпорни съоръжения вече са изградени в района от моста на ул. „Генерал Скобелев“ към улица „Марица“. Брегът в тази част на реката беше най-засегнат, а отделни участъци пропаднаха при поройния дъжд през есента на 2015 г. От тогава общината търси варианти за бетониране на коритото на реката.
Около реката през годините има свличане на земни маси и коритото й е доближило до пътя. Има опасност от свличане на платното. Затова там на най-опасните участъци започнахме изграждане на подпорни съоръжения. Едното е до големия мост, а второто до следващото малко мостче на ул. „Марица“, където подпорите също са поддали, обясни заместник-кметът по строителство инж. Боян Тодоров.
Той обясни, че съоръженията са с хоризонтална връзка. Там има и отвор, който беше запушен за известно време, за да се съберат наноси, след което беше почистен, за да има по-голям отток на водата.
Подпорните стени по коритото на река Енчова са на стойност 30 хил. лв. и са изработени от фирма, специализирана в изграждането на мостови и укрепителни съоръжения.
Инженер Тодоров обясни, че предстои да бъде укрепен още един участък от реката по ул. „Марица“, където коритото също заплашва пътя. Той припомни, че община Шумен има изготвен проект за укрепване на коритата на реките Поройна и Енчова. Проектът е подаден към Междуведомствената комисия за възстановяване към МС и чака финансиране.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия2 500 лв. глоба за хулиган, набил шофьор на градския транспорт
Следваща статияИнститутът за литература търси нови творци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here