дом Други Започна първата фаза от реконструкцията на довеждащия водопровод от язовир „Тича”

Започна първата фаза от реконструкцията на довеждащия водопровод от язовир „Тича”

0
ДЯЛ
Снимка: ВиК - Шумен

Започна работата по първата фаза на подписаните на 18 Февруари договори за работно проектиране, строителство, доставка на материали и оборудване, и авторски надзор на реконструкцията на довеждащия водопровод от яз. „Тича” до Напорен водоизточник „13 000”, съобщиха от пресцентъра на ВиК – Шумен.
Екипи на изпълнителите, под контрола на експерти от ВиК – Шумен, започнаха обхождане, геодезическо заснемане и трасиране на съществуващия довеждащ водопровод. Целта е да се детайлизират всички особености на трасето, преминавания и други специфики, които ще окажат влияние при изготвянето на работния проект и физическото изпълнение на съоръжението и въвеждането му в експлоатация.
След приключване на подготвителния етап, екипите на изпълнителите ще изготвят работни проекти за съответните части, които трябва да получат всички необходими одобрения и съгласувания от заинтересованите институции. След получаване на разрешението за строеж. ще започне и физическото изпълнение на обекта.
„Този проект е много важен не само за нас, но и за града, хората и бизнеса. Той е част от мерките, които сме планирали за постигане на значимо подобряване на доставяните от нас услуги и условията на живот и бизнес в града ни. Довеждащият водопровод, заедно с пречиствателната станция, чието изграждане също върви по график, ще се превърнат в гръбнака на модерното водоснабдяване на Шумен. Той ще има и значителна роля за опазване на водата като ценен природен ресурс и намаляване на неотчетените водни количества, което ние също сме си поставили за цел“, каза Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен.
Проектът е на стойност около 68 милиона лева и се очаква да подобри пряко услугата за 6 общини, сред които и Шумен, с повече от 45 000 клиенти на Водното дружество и почти 94 000 жители. Новото съоръжение ще замени въведения в експлоатация в периода 1978-1983 г. стоманен водопровод, който е морално и технически остарял, а неговото експлоатационно състояние е причина за множество аварии и нарушения на водоснабдяването за района. Само през 2020 г. по него са отстранени 73 аварии.
Срокът за изпълнение на проекта е 720 календарни дни и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” по процедура BG161M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроф. Начев: COVID-19 е биологично оръжие, създадено в лаборатория!
Следваща статияВъзстановиха „зелените коридори“ за ваксиниране срещу COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here