дом Култура Започва Националният студентски конкурс „Боян Пенев“

Започва Националният студентски конкурс „Боян Пенев“

0
ДЯЛ

Шумен ще бъде традиционно домакин и на 41-то издание на Националния студентски конкурс на името на Боян Пенев. „Вече са регистрирани 45 участници от 12 университета в България, в т.ч и класическите университети в София, Пловдив, Велико Търново и Шумен“, съобщи доц. Юри Проданов, преподавател в Шуменския университет.
Заявили са участие и Университетът за национално стопанство, Русенският университет, Икономическият университет във Варна, НАТФИЗ.
Форматът на конкурса обичайно е тридневен -18, 19 и 20 май.
Официалното откриване ще бъде на 18 май от 13.30 ч. пред сградата на Ректората.
В първия ден участниците ще четат свои творби.
Вторият ден е предвиден за т.н. „Поетически пленер“ в Националния археологически резерват Мадара. Младите автори посещават различни места от региона, запознават се с историята на Шумен, уточни доц. Проданов. Модератор е писателят Пламен Дойнов.
И тази година, в рамките на форума ще се проведе и поетическият дуел, когато се сблъскват двама поети със своите секунданти. Публиката гласува кой ще бъде победителят. Форматът е дело на поета Петър Чухов.
В последния ден е предвидена дискусия в студиото на Радио Шумен.
Наградите на победителите ще бъдат връчени пред паметника на поета Иван Пейчев.
В журито са писателят Захари Карабашлиев, чийто роман „Хаура“ получи наградата за роман на годината, журналистът Митко Новков и Пламен Дойнов, редактор в „Литературен вестник“.
В съпътстващата програма в Регионалната библиотека ще бъде представена книгата „Хаура“ на Захари Карабашлиев и книгата на Пламен Дойнов „Балът на тираните“, номиниран за Международната награда „Европейски поет на свободата“. „Това са два изключително стойностни текста“, смята доц. Проданов.
Новото е, че тази година за първи път ще бъдат представени 6 книги. Автори на останалите четири книги са студенти.
„500 лева е стойността на Голямата награда на кмета на Шумен“, съобщи Десислава Златева, директор на Дирекция „Култура“ в Община Шумен. Конкурсът се утвърди през годините като добра традиция с успешни автори, които представят ценни творби. Включително и млади хора, отбеляза тя.
В 11.30 часа на 20 май, пред паметника на Иван Пейчев ще бъдат наградени лауреатите в конкурса. Освен паричната награда победителят получава правото негова дебютна поетична книга да бъде отпечатана от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАпаши тарашиха 3 коли и апартамент, задигнаха инструменти и … мухлясал хляб (снимки)
Следваща статияИзпълнението на проект „Подобряване на образователната инфраструктура в Шумен“ стартира на 23 май