дом Общество Започват Коледните пости

Започват Коледните пости

0
ДЯЛ

От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на Бъдни вечер, 24 декември. Рождественският пост е втори по продължителност след Великия пост, често е наричан още Четиридесетница на апостол Филип, тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип – 14 ноември. Установен е сравнително късно – в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.
Постът не е само въздържание от храна. За практикуващите християни това е време на смирение, молитви за пречистване от греховете, покаяние, въздържане от страсти и пороци, прошка. Телесният пост, който се изразява във въздържание от храна, изисква да не се ядат месо и месни продукти, както и други храни от животински произход – мляко, сирене, яйца. Ограничението е най-строго в първата седмица, 15 – 21 ноември и в периода 20 до 24 декември включително, когато е позволена само растителна храна с олио. На празниците Въведение Богородично, 21 ноември и Никулден, 6 декември, е разрешена консумацията на риба и вино.
Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.
„Дните са трудни. Живеем във време на изпитание, когато трябва да покажем силата на вярата си, скромността и дисциплината си, като се съобразим с всички препоръки, които изискват от нас здравните власти. Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното. Любовта, състраданието и помощта са връзките на Христовото общество и в тези дни сме длъжни постоянно да разкриваме един на друг тези добродетели. Нека се молим искрено за благополучието на нашия народ и цялото човечество и в утрешния ден да бъдем по-здрави, както духовно така и физическ“, се посочва в обръщението на българският патриарх Неофит по повод началото на Рождествения пост.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия
Следваща статияЗдравният министър проф. Костадин Ангелов е на посещение в МБАЛ- Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here