дом Криминале Задържаха телефонни измамници, действали и в Шуменско

Задържаха телефонни измамници, действали и в Шуменско

0
ДЯЛ

На 30 януари, на територията на Шумен, Русе и разградските села Дряновец и Стражец са извършени действия по съвместно разследване на ГДНП и областните дирекции на МВР в Разград, Шумен и Русе, проведено под ръководството на Специализираната прокуратура, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Досъдебното производство е образувано през май 2019 г. срещу организирана престъпна група, създадена с цел извършване на телефонни измами спрямо самотни възрастни гръцки граждани. Използвайки своите познания по гръцки език, членовете на групата са се свързвали с потърпевшите, представяйки се за техни роднини, претърпели пътен инцидент, при който е причинена смъртта на албанско дете. Впоследствие с тях се е свързвал и мним полицейски служител, който е искал парична сума с цел избягване на наказателно преследване. Установен е организаторът и ръководител на организираната престъпна група, както и т. нар. „мулета“ и „въртачи“, по-голяма част от които са в роднинска връзка с него. Задържани са шестима души, като с постановление на наблюдаващ прокурор всичките са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група и задържането им е удължено до 72 часа с оглед довеждането им пред Специализиран наказателен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение спрямо тях.
Началникът на сектор „Измами“ в ГДНП гл. инспектор Златка Падинкова допълни, че групата е действала основно на територията на Северна Гърция, като след получаване на исканите суми „мулетата“ са ги прехвърляли чрез системите за бързо разплащане, а когато размерът им е надхвърлял разрешения лимит, лично са ги транспортирали към нашата страна. Освен установените до момента пострадали са изготвени и европейски заповеди за разследване до гръцките власти с оглед установяване и на други потърпевши от престъпната дейност на шестимата. В хода на извършените процесуално- следствени действия са претърсени общо шест адреса и седем автомобила, ползвани от членовете на групата. Намерени и иззети са над 40 мобилни телефона, над 50 SIM-карти, картодържачи, таблети, флашки, голямо количество разписки за парични преводи от Гърция към България и обратно, заложни билети, около 1 кг златни накити, пари в български левове и валута, документи, бележки и др. Иззети са също така и пет автомобила. Придобитите от престъпната дейност парични средства бързо са били инвестирани в луксозни автомобили, скъпи жилища и др.
За по- малко от година това е четвъртата реализация под наблюдението на прокуратурата, при която е неутрализирана престъпна група, занимаваща се с телефонни измами, посочи директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ гл. комисар Христо Терзийски. В резултат на предприетия комплексен подход за противодействието им съвместно с други държавни институции, през 2019 г. регистрираните престъпления от този вид бележат значителен спад от близо 60% спрямо 2018 г., като са установени 212 извършители на телефонни измами и са разкрити и 103 случая от предходни години.
Снимка: МВР
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвария остави шуменския квартал „Еверест“ без вода
Следваща статияКултурна панорама на Община Шумен за месец февруари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here