дом Общество Забраняват пасищното отглеждане на породата „Източнобалканска свиня“ в Шуменско

Забраняват пасищното отглеждане на породата „Източнобалканска свиня“ в Шуменско

1
ДЯЛ

Забраниха пасищното отглеждане на породата „Източнобалканска свиня“ в област Шумен. Решението бе взето на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Мярката се налага поради обявените две огнища на болестта Африканска чума по свинете в Смядово и село Веселиново. Заразените стада в двете населени места са умъртвени и загробени. Огнищата са ограничени, обезопасени и са направени четири дезинфекции.
Определени са трикилометрова карантинна зона и десеткилометрова наблюдавана зона, в която влизат Смядово и селата Риш, Александрово, Кълново, Янково, Бял бряг, Златар, Суха река и шуменското село Ивански.
Собствениците на умъртвените стада ще бъдат обезщетени на пазарни цени.
„Източнобалканската свиня“ е единствената аборигенна българска порода запазена до днес. Отглежда се целогодишно сред природата и се среща единствено на териториите на областите Шумен, Варна и Бургас. Целта е породата да бъде съхранена. Поради тази причина стадата няма да се умъртвяват превантивно, но ще бъдат затворени в специални временни ограждения в горите, където са на паша. За целта ще се осигурят и безопасни коридори за преминаване на животните до обособените заграждения.
Ликвидиране на стада от породата „Източнобалканска свиня“ ще има само при установяване на болестта Африканска чума.
Представител на Община Смядово обясни, че определените за заграждане терени са с малка площ и има риск големите животни да унищожат малките. Стопаните не разполагат и с достатъчно фураж за изхранване на стадата, а покупката на храна излиза скъпо. Собствениците на стада от ценната порода искат да се направят по няколко заграждения, за да могат да се разделят малките от възрастните животни.
В момента на територията на област Шумен има 14 стада от този вид. До края на юли броят на животните в тях е бил малко над 1 400.
Поради ограничаване на разпространението на заразата е започнала проверка на личните дворове на стопаните за наличие на домашни прасета. Такива до момента не са открити.
От вчера е започнало изплащането на обезщетенията за ликвидираните прасета в личните дворове в Шуменско. Право да получат по 300 лева за дезинфекция имат 917 стопани. 52 000 лева ще бъдат изплатени в брой, останалите домакинства ще получат парите си по банков път, като платежните нареждания вече са разписани.
В област Шумен остават в сила всички предприети мерки за предпазване и ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Върбица осигури временно сграда за Спешната помощ
Следваща статия665 горски проверки за 7 дни, иззети са 3 каруци и 8 кубика дърва

1 коментар

  1. Защо са загробени при положение че има работещ Екересаж в Шумен. Това дори ниско интелигентен човек би се усъмнил, че е работеща мярка за ограничаване на зараз,а явно такива са и кадрите във въпросните институции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here