дом Общество Ешреф Реджеб: В община Никола Козлево хората живеят, работят и празнуват заедно,...

Ешреф Реджеб: В община Никола Козлево хората живеят, работят и празнуват заедно, независимо от религията им

0
ДЯЛ

По време на Вашия мандат на територията на община Никола Козлево заработиха няколко социални предприятия. А това означава разкриване на работни места, намаляване на безработицата, която е висока в този район.
Как мислите г-н Реджеб, хората оценяват ли грижата към тях да имат работа и препитание?

Нека бъдем точни. От началото на мандата до сега са разкрити над 100 постоянни работни места в откритото през 2016 год. Общинско предприятие „Никола Козлево“ и започналото през 2018 год. дейност новоучредено търговско дружество „Екосистема – Никола Козлево“ ЕООД. До края на календарната 2018 год. се очаква да заработи и общинско социално предприятие „Социални дейности“, което е в изпълнение на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Очаква се в новото социално предприятие да заработят над 30 души. Заетост осигуряваме и чрез изключително активната работа с Дирекция „Бюро по труда“ – Нови пазар, като кандидатстваме почти по всяка мярка и програма за заетост, обявена от Агенция по заетостта. Последната програма е по проект „Работа“, по която от 10 септември са разкрити 39 нови работни места.
За мен е важно, че хората оценяват грижите, които полагаме.

Жителите на общината са Ви признателни за това, че не делите християни и мюсюлмани. И на всеки религиозен празник им отделяте подобаващо внимание – с яйца и козунак или с благотворителни вечери – Ифтар за мюсюлманите.
Явно, личният контакт с хората за Вас е много важен.

Видно от етническия състав на населението на община Никола Козлево, около 70% от населението на общината изповядват мюсюлманската религия, но това не пречи на жителите ни да бъдат задружни. Ето за това от началото на мандата е традиция да празнуваме заедно, както християнските празници, така и мюсюлманските празници. По този начин жителите на общината показват, че хората могат да живеят заедно в разбирателство, без значение каква религия изповядват.
Всеки има правото на своята вяра и история. Всички обаче сме деца на тази земя и нямаме нужда от злоба и неразбирателство, а от взаимно уважение, защото България е една за всички ни.
Стремя се и се надявам да съумеем да съхраним това и бъдещите поколения на община Никола Козлево да продължат да бъдат единни, независимо от религията и потеклото си.

Близо 80% от жителите на Общината са социално слаби или хора с ниски доходи. Може би за това в предизборната програма, с която спечелихте кметския пост заложихте на нов модел социална политика с акцент чисто човешко отношение към проблемите на хората?

Воденето на активна социална политика го възприемам като човешки дълг спрямо моите съграждани, значителна част от които живеят в много тежки материални условия. Вече втора година в община Никола Козлево не се събират такси за посещение на детска градина. Начинание, което бе последвано и от други общини, на които можем само да завиждаме във финансово отношение. Ние сме и първата община, която стартира инициатива за осигуряване на купони за хляб. Вече втора година всички жители под прага на бедността ще получат от тях с надеждата поне малко да им помогнем. От 2017 год. такса смет е намалена с 40%. Отпускат се еднократни финансови помощи при сключване на граждански брак, за всяко семейство, което има новородено дете, както и в случаи на погребения.

Започнахте рехабилитация на пътната инфраструктура, на водопроводи и улици. Настъпва осезателна промяна, която не е реализирана досега, в посока подобряване живота на хората и облагородяване на населените места. Какво предстои?

След като бъде подменен водопровода по ул. “Хан Аспарух“ в село Ружица и по улиците „Братя Драганови“, „Васил Левски“ и „Чолаковка“ в общинския център, същите ще бъдат асфалтирани. Освен това, през следващата година предвиждаме да бъде подменен захранващият водопровод по ул. „Ленин“ в Пет могили след което улицата ще бъде асфалтирана. Скоро ще бъде завършен и ремонтът на читалището в село Каравелово. Всичко това извършваме със собствени общински средства.

Младите хора мотивирани ли са, според Вас, да останат да работят тук, а не да търсят препитание в чужбина и по-високи доходи?

Много рядко се случва да видя мотивиран младеж, който да предпочете минималната за страната работна заплата пред по-високите доходи в чужбина. Опитът показва, че националните програми за осигуряване на младежка заетост не са в състояние да задържат младите хора в България, като основната причина е заплащането.
Тази тенденция не е от сега. Пътеките за работа в чужбина се увеличават все повече, след като ходили вече младежи се завърнат от гурбет и споделят с приятелите си колко са припечелили. Разбира се рисковете за работещите в чужбина са огромни, както и натовареността през работния ден не може да се сравни с тази в България, но един път вкусил от доброто заплащане човек би се завърнал единствено заради семейството.

Готови ли са училищата за учебната година?

Образователната система на община Никола Козлево е добре структурирана, с поддържана материална база, която създава необходимата среда, позволяваща на всяко дете да се развива, да се учи и да израства като здрава, интелектуално и морално изградена личност, мотивирана от своите желания, възможности и приоритети. На територията на Община Никола Козлево функционират едно начално, три основни и едно средно училище и седем детски градини. Извършени са необходимите ремонти дейности и учебната 2018/2019 год. започна нормално. Изключение прави основното училище в село Пет могили, където се извършва ремонт по проект „Красива България“, който не би трябвало да засегне учебния процес.

Политическа партия ГЕРБ дава висока оценка за Вашето управление.
Оправдахте тяхното доверие. Готов ли сте за втори мандат?

Благодаря за оценката на ПП „ГЕРБ“. Смятам, че има какво още да дам на хората от общината и затова имам намерение да се кандидатирам за втори мандат. По този начин с моя екип ще довършим започнатото. Всичко това е в интерес и услуга на жителите на община Никола Козлево.

Какво не успяхте да направите?

Имахме и имаме много идеи, но реализацията им е свързана с финанси. От собствените приходи правим каквото е възможно. Надявам се, че и занапред правителството ще ни помага, а и ще продължим да участваме в различните мерки по Програмата за развитие на селските райони.

Каква е политиката на Общината за привличане на инвеститори – български или чуждестранни?

Всеки който желае да инвестира на територията на общината е добре дошъл. Ние, като администрация, няма да пречим на никого, напротив ще се стремим да помагаме на всеки потенциален инвеститор без да създаваме изкуствени пречки от субективен характер.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗавръщане в миналото: БДЖ кани на разходка с атракционни влакове
Следваща статияПрекъсвания на тока във вторник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here