дом Култура Етно, рок и джаз са подготвили за шуменци унгарските музиканти от „ZŰRÖS...

Етно, рок и джаз са подготвили за шуменци унгарските музиканти от „ZŰRÖS BAND“

0
ДЯЛ

Етно, рок и джаз са подготвили за концерта си тази вечер в Шумен музикантите от унгарската група „ZŰRÖS BAND“. Шестимата гостуват в града по покана на кмета Любомир Христов и със съдействието на Министерството на външните работи на Унгария.
Музикантите ще участват в концерта „Предпразнично“, който започва в 18.30 часа тази вечер на откритата сцена на площад „Освобождение“. При лошо време концертът ще е в залата на Младежкия дом. Проявата е едно от събитията, с които се отбелязва Деня на Шумен – 11 май.
Днес гостите от Дебрецен бяха посрещнати от кмета Любомир Христов. „Радвам се, че сте наши гости. Вярвам, че изпълненията ви ще развълнуват шуменската публика и ще оставят в нея добри впечатления“, заяви Любомир Христов.
Изявите на музиканатите са предимно в Унгария. Всеки от тях свири и в други групи. През 2015 година са имали концерти в Шотландия и Полша. В същата година дискът на групата е в Топ 20 на Европейските класации.
В песните си музикантите вплитат етно мотиви от България, Румъния, Сърбия, Унгария. „Вземаме характерния ритъм за всяка от страните и го представяме в песните си по съвременен начин“, обясни вокалистката на бандата Бранка, която е със сръбски произход.
При един от концертите си унгарските музиканти са имали общо изпълнение с Теодосий Спасов. Харесват още изпълненията на кларинетиста Иво Папазов-Ибряма, певицата Галина Дурмушлийска.
Основна линия в творчеството на групата са балканските ритми. Групата се състои от двама саксофонисти, ритъм и бас китара, барабани и вокал. Често в изпълненията си ползват и цигулка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменка и двете й деца са в болница след катастрофата на Седми километър
Следваща статияНа 25 май: Зарибяват с 15 000 пъстърви река Голяма Камчия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here