дом ТОП Енергото с грижа за щъркелите

Енергото с грижа за щъркелите

0
ДЯЛ
24shumen.com

До 12 март тази година Електроразпределение Север монтира над 20 платформи за поставяне на щъркелови гнезда села в общините Каолиново, Нови пазар и Велики Преслав, както и в селата Сребърна и Ситово в област Силистра. По въздушните електропроводи в област Добрич служители на компанията успяха да поставят повече от 210 птицезащитни устройства. Плановете за останалите области на територията на Североизточна България обаче ще бъдат отменени заради въведеното извънредно положение от Народното събрание на Република България вследствие на разпространението на коронавируса COVID-19.
През последните години необходимостта от поставянето на пластмасови изолации за птицезащита се увеличи, тъй като се промени пътя на придвижване на прелетните птици. Инсталирането на многобройните ветрогенератори в Североизточна България накара много от пернатите видове да избират нови, непознати за тях пътища и места за кацане при прелитането им. „Това засилва опасността от попадане на птици под напрежение, създава и сериозни смущения в електрозахранването на някои райони обслужвани от компанията. За да гарантираме спокоен престой и гнездене на пернатите животни през топлите месеци в годината, сме в постоянен контакт с РИОСВ и кметствата. Реагираме по най-бързия начин на всички сигнали и координираме дейностите си (включително превантивните мерки, в които инвестираме) с Българското дружество за защита на птиците.“ – коментира директор „Безопасност на труда и опазване на околната среда“ в ЕНЕРГО-ПРО Варна – Пламен Петров.
През 2019 година за осигуряване на дългосрочно жизнени птичи популации и комфорт при гнездене и прелет, компанията е монтирала 4100 броя птицезащитни устройства в размер на 232 хил. лева и близо 100 броя платформи за гнезда в размер на над 11 хиляди лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтрицателни за COVID-19 са пробите на пациенти от шуменската болница
Следваща статияПри съседите: Измамник се сдоби с маски за 20 000 лева без да плати и лев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here