дом Икономика Експерти изчислиха колко ще плащаме за топлото тази зима

Експерти изчислиха колко ще плащаме за топлото тази зима

0
ДЯЛ

Отоплението на 3-стайно панелно жилище, с топлоизолация и PVC дограма, ще излиза около 902 лв. за целия сезон на парно (без топла вода), над 2000 лв. с печки на ток, около 700 лева с климатик, 678 лева с дърва и въглища или около 880 лева на газ.
Това прогнозират енергийните експерти. Така твърдото гориво остава най-евтиният вариант, но само за отопление, без подгряването на топлата вода, което най-често хората, ползващи дърва, правят с електрически бойлер.
Средно на едно домакинство са нужни около 5 кубика дърва за сезона. Конкурентно може да е използването на електроуред, но всичко зависи от първоначалната инвестиция. Най-евтини, но и най-големи консуматори на енергия са т.нар. духалки, чиято цена е до 60 лева. Малко по-скъп е вариантът с маслен радиатор. При такова отопление сметките за ток могат да станат огромни.
Климатиците са далеч по-скъпи, като цената им достига отвъд 1000 лв., но според търговците нов уред се изплаща чрез сметките в рамките на 2-3 отоплителни сезона. Проблемна е ситуацията, в която климатикът не е достатъчно мощен за големината на помещението или е по-стар и съответно няма висока енергийна ефективност. В тези случаи сметките растат.
Проучванията на експертите сочат, че когато при централното отопление се включи и топлата вода, то става теоретично най-изгодно. Сметките за парно обаче се увеличават допълнително, когато някой в блока краде отоплителна енергия от сградната инсталация или пък много от имотите в сградата са необитаеми, припомнят те.
Независимо от конкретния метод на отопление на нашето жилище, цените при всички случаи нарастват, ако стените му са тънки, няма топлоизолация, дограмата на прозорците е стара или съседните жилища в кооперацията са необитаеми.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВижте къде спират тока днес
Следваща статияКомин се подпали в жилището на 60-годишен мъж от Нови пазар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here