дом Общество Експерти: Горещините ще намалят добивите от царевица и слънчоглед

Експерти: Горещините ще намалят добивите от царевица и слънчоглед

0
ДЯЛ

Въпреки горещините продължава жътвата на слънчогледа в Шуменска област.
До момента от засетите над 310 хиляди декара площи е прибрана реколтата от 13 795 дка, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“ в Шумен.
264 кг от декар е тазгодишният среден добив от маслодайната култура.
Земеделските стопани от община Каспичан отчитат най-висок добив в областта – 275 кг/дка. А в община Върбица била прибрана под 2% от слънчогледовата реколта, като средният добив бил много нисък – едва 150 кг/дка. В сравнение с предишни години, този добив експертите от дирекцията отчитат, като „критичен“.
До дни се очаква комбайните да навлязат в царевичните ниви за прибиране на реколтата.
Според експерти високите температури с минимални валежи ще редуцират очакваните добри добиви и от двете култури.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщината и „АресГаз“ се разбраха за газифицирането на района около „Кьошковете“
Следваща статияПещерата „Бисерна“ отново отваря врати за туристи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here