дом Общество Експертиза по делото „Хитрино“ сочи високата скорост за дерайлирането на влака-убиец

Експертиза по делото „Хитрино“ сочи високата скорост за дерайлирането на влака-убиец

0
ДЯЛ

Висока скорост, над допустимата, е причина за дерайлиране на локомотива с цистерни пропилен на гара Хитрино. Това е довело до деформиране на релсите, буквално до огъването им, при което липсват доста съединителни елементи по железопътната линия, според данни от комплексна пожаро-техническа експертиза. Заключението на експертите беше представено на днешното заседание на Окръжния съд по мегаделото за влаковия инцидент преди две години.
Стана ясно, че преди първия предупредителен сигнал, скоростта на локомотива е била 80 км/ч. Не са били предприети действия за намаляването й. И при стрелка №5 уредите показвали 78 км/ч при допустими в района на на гарата 40 км/ч.
Заедно с друга допълнителна техническа експертиза, съдебният състав прие ключовото становище. А по конферентна връзка със Софийски градски съд бяха разпитани вещи лица, които са участвали в изготвянето й. Според тях взривът е настъпил между 3 и 4 минути след дерайлирането на влаковата композиция.
Адвокатите на двамата подсъдими – машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков оспориха твърденията на разпитани вещи лица, според които източникът на запалването е печка на твърдо гориво в детска стая. Техните заключения показват, че в „окото на бурята, около самата печка пораженията са по-малки“.
Съдебният състав назначи нова експертиза за състоянието на стрелки №1 и 5 на гара Хитрино. Експертите ще изяснят има ли технически нередности, опасни ли са те и имат ли отношение към влаковия инцидент.
На следващото заседание през декември ще бъдат разпитани чуждестранни експерти.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроект: Ще плащаме такси за преминаване през проходи, тунели и мостове
Следваща статияПрогнозата: Студ, валежи от дъжд и сняг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here