дом Други Екоинспекцията призова за опазване на диворастящите растения

Екоинспекцията призова за опазване на диворастящите растения

0
ДЯЛ

РИОСВ Шумен препоръча да се засили контрола над продажбите на диворастящи защитени и застрашени растения. Целта е да не се допусне търговия с растения под ограничителен режим на ползване, на зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища, туфи за засаждане.
Общинските администрации в Шуменска и Търговищка област трябва да предприемат действия за недопускане на продажба, както и да извършат периодични проверки по пазарите през пролетните месеци, особено около пролетните и църковните празници. Препоръки за засилване на контрола са дадени на Североизточното държавно предприятие и на Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“.
Сред застрашените и защитени диворастящи видове са снежно кокиче, пролетна циклама, оливиеров минзухар, иглика, битински синчец, горска теменуга, кукуряк и божур.
Съгласно Закона за биологичното разнообразие, ако бъде установено нарушение, физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5 000 лв., а за юридическите и едноличните търговци санкцията е от 500 до 10 000 лв.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтбелязваме Международния ден на майчиния език
Следваща статияРазследват сина на кмета на село Лятно за лихварство (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here