дом Общество Екоинспектори провериха сигнал за оцветяване на река Поройна

Екоинспектори провериха сигнал за оцветяване на река Поройна

0
ДЯЛ

Сигнал за оцветяване на водите на река Поройна в оранжево-кафяв цвят са проверили експерти от РИОСВ-Шумен, Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионалната лаборатория към ИАОС незабавно след подаването му. Това съобщиха от Екоинспекцията в Шумен.
При проверката е обходено поречието на река Поройна в Шумен, в участъка от жп моста, нагоре по течението до района на Томбул джамия. Установени са утайки с оранжево-светлокафяв цвят по дъното на реката и странично по бетонираната заливна тераса извън кюнето. Водата е леко замътена, но не оцветена. Касае се за залпово замърсяване в участъка между площад „Оборище“ и кръстовището на булевард „Симеон Велики“ при Томбул джамия. Този участък е покрит и не може да се установи визуално източник на замърсени води в реката. След Томбул джамия нагоре по течението на реката, не са установени оцветени утайки.
По заявка на Басейнова дирекция „Черноморски район“ са взети 2 проби от вода на реката от моста до спортна зала „Младост“ и от чистата вода в района на Томбул джамия. Водните проби ще се изследват по показатели: pH, електропроводимост, температура на водата, разтворен кислород, наситеност на кислород, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, амониев азот, нитритен азот, нитратен азот, общ азот, общ фосфор, фосфати като фосфор и желязо.
След получаване на резултатите от водните проби ще се извърши анализ на възможен източник на замърсяване. Ще бъдат сезирани Община Шумен и „ВиК Шумен“ ООД за извършване на проверка в закрития участък на река Поройна от специализиран екип с необходимо оборудване.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРФК призова аптекарите в Шуменско да подкрепят символичния протест на колегите си
Следваща статияОстава облачно с валежи от дъжд и сняг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here