дом Общество Екоексперти от Шумен броиха мечки в Родопите

Екоексперти от Шумен броиха мечки в Родопите

0
ДЯЛ

Експерти от РИОСВ – Шумен се включиха в мониторинга на кафява мечка /Ursus arctos/ в съвместни екипи с представители на горските стопанства в района на Мадан и Доспат. Това съобщиха от местната Екоинспекция.
Той се проведе в рамките на Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие (НСМСБР). Преброяването, което се състоя в периода 8-11 октомври, бе по предварително определени маршрути в изпълнение на Методиката за мониторинг на кафява мечка към НСМСБР. Маршрутите, които обходиха експертите, са с обща дължина от 30 км. При обхода им не са открити следи от дейност на мечки – отпечатъци от предни и задни лапи, екскременти, временни лежанки.
Целта на преброяването всяка година е да бъдат описвани местообитанията, данните за размера на следите и за установено маркировъчно и хранително поведение на кафявите мечки. Информацията от тазгодишното преброяване предстои да бъде описана и обобщена от специализиран софтуер, чрез който се определят числеността, възрастовата структура и хранителните навици на наблюдавания защитен вид.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбещано за 2020-та: Вдигат заплатите на работещите в регионалните РЗИ с 10%
Следваща статияТалантливият изпълнител Викторио Ангелов с първи концерт в „Арена Шумен“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here