дом Общество Един шуменец на колело от България до Норвегия

Един шуменец на колело от България до Норвегия

0
ДЯЛ

Приключенецът от Шумен Венцислав Илиев се завърна от поредното си пътешествие с колело. За 102 дни той измина 9 000 километра и прекоси територията на 15 държави. Поредното пето приключение за Венци започна на 30 март от София. За три месеца авантюристът успя да прекоси с велосипеда си Сърбия, Унгария, Австрия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция, Финландия. Маршрутът му на връщане минава през Литва, Латвия, Естония, Полша, Словакия, отново Унгария и Румъния. На българска земя стъпва на 4 юли.
Този път велосипедистът достига на 200 километра от най-северната точка на Европа – Нордкап. Снежни виелици и студ разколебават приключенецът и той се отказва да върти педали до Нордкап.
По време на пътешествието младият мъж нощувал предимно в палатката, която носел. Най-голямото изпитание го застигнало в планините на Норвегия на 1 430 метра надморска височина.Там Венци попаднал в зимна буря и виелица. Наложило се да преспи една нощ в палатката при температура минус 16 градуса.
В Нюрнберг германец го заговорил. Мъжът останал толкова впечатлен от шуменеца, че при раздялата им му дал 20 евро. В района около Осло докато почивал пък норвежец го поканил на обяд в дома си. Домакинът и съпругата му нагостили шуменеца с вкусна риба и пържени яйца. Пили заедно кафе и после Венци продължил пътя си.
Приключението не минало и без инцидент. Докато въртял педалите по пътищата на Финландия Венци претърпял лек пътен инцидент. Наложило се да пътува до Хелзинки с влак. От там се качил на ферибота за Талин.
По време на тура авантюристът сам приготвял храната си. Менюто му включвало предимно риба и различни супи.
Най-силно го впечатлила невероятната гледка на фиордите в Норвегия.
От София Венци потеглил с 1 400 лева в джоба си. Успял да се вмести в бюджета, но както и при другите си приключения, твърди, че парите не са от значение, когато човек върви по пътя на мечтите си.
От броени дни приключенецът е в Шумен, но вече обмисля поредната си авантюра. Все още не желае да разказва за нея, защото има няколко идеи и още не е решил коя от тях да осъществи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Кафето Ви, г-н министър“ на шуменска сцена тази вечер
Следваща статияЗа три поредни дни екоекспертите спасиха алпийски бързолет, домашна кукумявка и бял щъркел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here