дом Наблюдател Един шуменец и музиката като свобода

Един шуменец и музиката като свобода

0
ДЯЛ

Той преваля вече средната възраст. Спретнат. С акордеон или китара в ръка. Мнозина са го виждали и са се наслаждавали на мелодиите му. Обикновено свири около магазинчето за дюнери в центъра на Шумен.
Други познават в лицето под каскета учителя си по музика. Милен Михов днес изкарва хляба си като уличен музикант. Зад гърба си обаче има 22 години стаж като учител по музика. Бил е социален асистент, работил е като дърводелец и строител. Разбрал, че не може да търпи шеф на главата си и станал уличен музикант.
Вихрушките на живота го отвели в Холандия. Останал там осем години. Първоначално свирил по улиците на Ротердам, но градът не му допаднал и се преместил в Айндховен. Като уличен музикант там изкарвал средно по 50 евро на ден. Неочаквано обаче властите забранили на уличните музиканти да свирят след 18.00 часа. Това не се понравило на Милен и той се завърнал в България. Пробвал късмета си и по морските ни курорти, но не му потръгнало. Сега се хвали, че в Шумен успява да припечели около осем лева на час. Шегува се, че трябва да изкарва осем заплати, защото свири на осем инструмента – акордеон, китара, устна хармоника, ксилофон, тромпет, пан флейта, барабани и други ударни инструменти.

В репертоара си има над 740 мелодии. Изпълнява всички музикални желания на минувачите, без чалга и в това е категоричен. Неизбежно сравнява холандците и българите и казва, че там хората бягат за здраве, а ние на работа. Там предпочитали класическия рок и мелодии от 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век и се забавлявали искрено. При нас обаче след определено количество алкохол и в по-късните часове, купонът започвал рязко да навлиза в пошлото. Тъжно му е, но знае, че не може да го промени. Спасява се с музика, живее с музика. Тя го храни и поддържа духа му.
Не харесва съвременната музика. За нея казва, че е сбор от звуци. Седи на столчето пред странната си платформа от инструменти. Черпи преминаващите с бонбони и е готов да изсвири каквото му поискате. Не го отминавайте, спрете се следващия път и се заслушайте. Вгледайте се в човека с каскета, карираното палто и акордеона, защото той е от изчезващия вид на шуменските чешити.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМартеници за най-малките в квартал ”Кирково”
Следваща статияАПИ: Тол системата тръгва в 05.00 часа на 1 март

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here